Кой е Мохамед бин Салман и знае ли си парите

Новият силен човек в Нюкясъл тепърва ще привлича вниманието

Кой е Мохамед бин Салман и знае ли си парите | StandartNews.com
  • Новият силен човек в Нюкясъл тепърва ще привлича вниманието

Мохамед бин Салман ще е новият силен човек в Нюкасъл. Каква е историята му? Той е роден в Джеда на 31 август 1985 г. и е най-големият син на третата жена на крал Салман - Фахда. На 21 юни 2017 година кралят на Саудитска Арабия Салман назначи сина си Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд за нов престолонаследник. Той зае мястото на Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е изпъден. По-късно се появиха слухове, че Мохамед бин Салман тайно замислял да изгони Бин Найф и да заеме мястото му, твърди преди време "Ню Йорк Таймс". Салман има бакалавърска степен по право от университета "Крал Сауд". Империята на кралското семейство включва саудитския петролен гигант "Арамко" (Saudi Aramco).

Яхта за 500 млн. долара

Той е похарчил стотици милиони за супер яхти, частни самолети, хеликоптери, френски замъци и редки картини. Твърди се, че притежава 134-метровата яхта "Serene", която е на стойност 500 милиона долара. На нея има множество басейни и вани, два хеликоптера, хангар за хеликоптери, фитнес зала и киносалон. Тя може приюти 24 гости в 15 каюти.

Най-скъпият дом в света

През 2015 година принц Мохамед стана собственик на замък във Франция за 300 милиона долара, който по онова време беше окачествен като "най-скъпият дом в света". Шато Луи XIV в Лувесиен се намира западно от Париж. Той включва фонтани, озвучителна система, светлини и климатик, които могат да се контролират от телефон. Имотът има винарска изба и киносалон.

Леонардо да Винчи и убийтвото на Джемал Кашоги

През 2017 година принц Салман закупи на търг най-скъпата картина на Леонардо да Винчи - "Спасителят на света". Стойността й е 450 милиона долара.През есента на 2018 година обаче престолонаследникът се сблъсква с глобален проблем заради смъртта на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Истанбул, като ЦРУ заключи, че той е убит по заповед на принца.Но Саудитска Арабия многократно отрича, че престолонаследникът е имал някаква роля за смъртта на Кашоги. По-късно стана ясно, че 18 души са арестувани във връзка с убийството, а пред януари 2019 година заявиха, че прокурорите ще искат смъртното наказание за заподозрените.

Има благословията на Доналд Тръмп

Докато много световни лидери публично осъдиха принц Мохамед след смъртта на Кашоги, президентът Доналд Тръмп каза, че никога няма да разберем дали той е поръчал или не убийството на журналиста. Дори след заключението на ЦРУ, Тръмп изрази подкрепа за престолонаследника.Сега Салман все повече ще бъде свързван с футбола, отколкото с политиката.

Не могат да му се сметнат парите

Смята се, че Нюкясъл по този начин се сдобива с най-богатите собственици в света.Според информация на в. Сън, кралското семейство на Саудитска Арабия притежава състояние от над 1.77 трилиона долара.Към него се причисляват около 15 хил. души, като е интересно да се отбележи, че по-голямата част от тяхното богатство се държи от около 2000 члена на семейството.Богатството само на Мохамед бин Салман пък се оценява на 23.1 млрд. долара.Тази сума би го наредила на 68-а позиция сред най-богатите хора в света, но двете издания, които създават подобни класации Bloomberg и Forbes не . включват в тях крале и диктатори.

Работи по 18 часа на ден

Салман има бакалавърска степен по право от университета университета "Крал Сауд" - най-старият университет в Саудитска Арабия. Известно е, че той е работохолик и прекарва по 18 часа на деня в кабинета си, според The Guardian. Но принцът не приема добре критиката."Хората, които се опитаха да му направят забележка кажат, се сблъскаха с дипломатическите последствия", сподели източник от Саудитска Арабия пред The Guardian.

Кралското богатство е трупано десетилетия

Саудитските служители са поискали петролната компания да бъде оценена на 2 трилиона долара, но повечето банки са намалили първоначалната си оценка. "Арамко" обяви приходи от 68 милиарда долара през първите 9 месеца на 2019 г., което автоматично я превръща в най-печелившата компания в света.Кралското богатство е трупано в продължение на десетилетия, благодарение на петролни приходи. За сравнение - богатството на британското кралско семейство струва е приблизително 88 милиарда долара.Принц Мохамед и баща му крал Салман често се изолират в дворци, изградени от високи мраморни колони, построени на тихи места в Рияд, според The New York Times.По време на посещение на президента Обама в разкошния дворец "Ерга", репортери акцентираха върху позлатените дозатори и златни столове. Твърди се, че кралското семейство притежава няколко пищни резиденции по света, включително в Швейцария, Лондон, Франция и Мароко.

Путин лично го поздравява на среща

На срещата на върха на Г-20 в Аржентина през декември 2018 г. руският президент Владимир Путин тръгва с ентусиазъм да поздрави саудитския принц. Другите световни лидери игнорираха престолонаследника за групова снимка на срещата на върха.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай