Колко трябва да получаваш, за да си щастлив?

Проучване показва, че социалната среда на работното място е по-важна от парите

Колко трябва да получаваш, за да си щастлив? | StandartNews.com

Винаги се е казвало, че парите не носят щастие, но в днешния свят изглежда, че двете понятия са по-тясно свързани от всякога. Постигането на финансова стабилност със заплата, която покрива основните нужди, задоволяването на някои капризи и спестяването са от съществено значение за постигане на спокойствие. Но колко трябва да бъде тази цифра?

Проучване на Adecco за щастието на работното място, проведено от Adecco Group, разкрива значението, което т. нар. Емоционална заплата има за работниците и служителите днес. Която има повече общо с това, че те се чувстват комфортно в своето положение и работна среда, отколкото със заплатата, която получават.

В Испания се потвърди за първи път в осем издания на гореспоменатото проучване, че най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график, нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.

Второ - да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Вече на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата, нещо, което влияе върху личния живот на работниците, но изобщо не се появява на първо място в проучването, тоест не е основното.

Оказва се, че днес, за да бъдат щастливи на работното място, голям брой испанци предпочитат да изберат позиция с добър график, добра атмосфера и с добър шеф, вместо да се отказват от всичко това, за да получават повече.

Все пак заплатата повлияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Т. Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи, пише Монитор.

Това проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, както посочва GQ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай