Колко харчи кралското семейство в Англия

Според "Форбс" - 100 милиона годишно

Колко харчи кралското семейство в Англия | StandartNews.com

Близо 100 млн. долара е струвала през 2020 г. издръжката на британското кралско семейство на данъкоплатците на Острова, разкри списание “Форбс”. Скандалното интервю на Меган Маркъл и принц Хари с Опра Уинфри разкри шокиращия факт, че в двора са се притеснявали колко тъмна ще е кожата на бебето им Арчи. Но покрай оплакванията на херцогинята на Съсекс, че на семейството е била отказана охрана и сигурност, то отново привлече вниманието на публиката върху факта колко харчи държавата за кралското семейство, което е сред най-скъпите европейски монархии.

В интервюто Хари заяви, че след отказа на семейството му да е част от британския двор, на практика финансирането му е било прекратено и сега той се нуждае от достатъчно пари, за да може да плаща за охрана. Принцът не посочи точна сума, на според запознати за денонощното осигуряване на неговото, на съпругата му и на детето му спокойствие са необходими поне 4 млн. долара годишно.

Всяка година короната получава субсидия от държавата, наречена “грант на суверена”, която за 2020 г. е била 96,2 млн. долара. Данните показват, че тази сума непрекъснато се увеличава - през 2018 г, например тя е била 65,7 млн. долара, а през 2012 г. - 44,9 млн. Размерът на субсидията се определя като процент от доходите, които носят имотите на короната - голямото портфолио от недвижима собственост, което е на разположение на фамилията.

От тези пари се финансират официалните задължения на монарсите като пътувания, охрана, заплащане на служителите на двореца и поддръжка на сградите. Ремонтът на Бъкингамския дворец през 2020 г. например е струвал 30 млн. долара. Обновителните работи в основната кралска резиденция ще продължат до 2027 г. и се очаква да струват общо почти 500 млн. долара.

На Хари и Меган са се падали около 5% от субсидията за кралското семейство (малко под 5 млн. долара), но доколкото се разбра от интервюто, те са отрязани от това финансиране след раздялата с официалните им задължения.

Голяма част от приходите на британския двор идват от херцогство Корнуол, което е под управлението на принц Чарлз. Херцогството, в което има активи за 1,2 млрд., носи годишно около 28,3 млн. долара на престолонаследника, който трябва да ги разпределя между членовете на семейството.

Според в. “Ню Йорк таймс” от тези суми на принцовете Уилям и Хари се падат по 6,4 млн. долара годишно, но американското издание посочва, че и тези пари за бегълците в Лос Анджелис също са спрени, цитира Лупа изданието.

Твърди се, че в момента Хари и Меган живеят от наследството от 10 млн. долара, което принцеса Даяна е оставила на по-малкия си син. Междувременно семейството сключи няколко много изгодни договора в САЩ. Единият е за 3-годишен подкаст със “Спотифай” на стойност между 15 и 18 млн. долара, а другият е с “Нетфликс” за 5 години, който се очаква да им донесе $ 100 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай