Кои съставки в храната за кучета трябва да избягвате и защо?

Четете внимателно етикета преди да направите окончателния избор

Кои съставки в храната за кучета трябва да избягвате и защо? | StandartNews.com

Ако някоя съставка е вредна за вашето куче, защо биха я сложили в кучешката храна?

Има няколко причини за това и за съжаление е напълно нормално в храната за кучета да са включени съставки за пълнеж. Някои компании добавят съставки, за да изглежда по-здравословна за хората, но в действителност тя дори е вредна в дългосрочен план за кучето. За да сте сигурни каква храна за кучета купувате на вашия домашен любимец, трябва винаги да четете етикета със съставките.

А ето и какви съставки трябва да избягвате и защо:

1. Бяло брашно

Бялото брашно обикновено се използва като свързваща съставка в кучешката храна. Това е брашно, което съдържа малко или никаква хранителна стойност.

Въпреки че може да изглежда като безвреден пълнеж, доказано е, че бялото брашно причинява рязко покачване в нивото на кръвната захар, а след това и рязко спадане. Това означава, че те ще накарат кучето ви да се чувства сито, но не за продължителен период. Това може да доведе до проблеми с теглото при кучета. Затлъстяването е един от най-големите здравословни проблеми, с които се сблъскват нашите домашни любимци днес. Тези проблеми с теглото имат траен ефект върху нашите кучета, включително диабет.

2. Изкуствени оцветители и аромати

Изкуствените оцветители и аромати се добавят към кучешките храни, за да създадат по-привлекателен вид или мирис за собствениците на домашни любимци. Тези изкуствени съставки са излишни. Те са химикали, добавени към кучешката храната, за да я направят по-привлекателна визуално. Те също са свързани с хиперактивност, свръхчувствителност и алергични реакции при кучетата. Качествената храна за кучета е едноцветна и винаги се продава в затворени пакети. Ако един пакет е отворен, храната има пряк достъп до кислород и изветрява. Избягвайте този тип храна, тъй като много често зоомагазините заместват скъпата и качествена храна, с по-евтина такава с цел печалба.

3. Растително масло

Растителното масло обикновено се прави от царевица или соя. Те съдържат високи нива на омега-6 мастни киселини.

Повечето храни за кучета вече съдържат излишък от незаменими мастни киселини, така че тази добавка не е полезна за тях. Прекомерните количества омега 6 мастни киселини могат да причинят нездравословно възпаление в ставите на вашето куче. Царевицата и соята не са естествени храни за кучета. Техните предци са се хранели с чисто месо и в тяхната диета не е имало растителни съставки. Това е една от причините нашите домашни кучета да не консумират зеленчуци и плодове, тъй като те са хищници и се нуждаят от месни протеини. Добавянето на растителни протеини към диетата на вашето куче може да доведе до затлъстяване и диабет, заради високото съдържание и на въглехидрати в царевицата и соята.

4. Ксилитол

Ксилитолът е нискокалоричен подсладител, който се описва като здравословна алтернатива на захарта, но в действителност това не е така. Просто не са направени достатъчно изследвания за вредите при кучетата, тъй като е съвсем нова съставка.

По-нови изследвания показват, че ксилитолът може да бъде токсичен за кучетата. Той причинява сериозни скокове в кръвната захар, които могат да доведат до затлъстяване и диабет. По-тежките странични ефекти обаче показват, че токсичността на ксилитол може да причини хипергликемия при кучета, както и припадъци, чернодробна недостатъчност и смърт. Така, че избягвайте тази съставка в кучешката храна ако я срещнете, поне докато не се направят достатъчно достоверни изследвания за нейното влияние върху домашните любимци.

А какво е полезно за кучетата?

И след всичките съставки, които трябва да избягвате, сега ще ви кажем какво трябва задължително да присъства в диетата на вашето куче.

Кучетата са хищници и са потомци на вълците. Именно заради това те задължително трябва да се хранят с чисто месо и животински протеини, които не са направени от животински субпродукти. Много от по-евтините храни пишат на етикетите си, че храната им съдържа животински протеин, но в действителност този протеин се извлича от стритите кости и дреболии, а не от чистото месо на животното. В такъв случай, вашето куче не получава необходимите хранителни вещества, за да води дълъг и здравословен живот. На българския пазар има качествени и натурални храни за кучета, с които можете да бъдете сигурни, че давате на домашния си любимец най-доброто. Голямо разнообразие от качествени храни и аксесоари за кучета можете да намерите и онлайн в зоомагазина на PetNetShop.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай