Кои са любимците на Америка за 2020

Мишел Обама за третата поредна година е най-почитаната жена в Щатите

Кои са любимците на Америка за 2020 | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и бившата първа дама Мишел Обама са най-харесваните мъж и жена в САЩ за 2020-а, гласи ново проучване на Gallup. Анкетата е проведена по телефона от 1 до 17 декември сред произволна извадка от 1018 възрастни. За пръв път Тръмп оглавява класацията сам, след като през 2019-а раздели първото място с предшественика си Барак Обама. За Мишел това е третата поредна година като най-почитаната жена в Америка.

За Тръмп, който има общо 39% одобрение като президент, признанието е потвърждение за неговата трайна популярност сред републиканците, дори след бурната година, в която срещу него имаше процедура импийчмънт, бе остро критикуван за действията на администрацията в пандемията, покачи се расовото напрежение в страната, накрая той загуби изборите.

Барак Обама е на второ място сред мъжете с 15%. Новоизбраният президент Джо Байдън се класира на трето място с 6%, а д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, се класира на четвърто място с 3%. Папа Франциск, независимият сенатор Бърни Сандърс от Върмонт и Бил Гейтс също бяха сред най-почитаните мъже в списъка.

В партийното гласуване 48% от републиканците избраха Тръмп, докато Обама беше най-добрият избор сред демократите с 32%, а Байдън получи 13% сред демократите. Тръмп и Обама си поделиха по 11% при независимите анкетирани.

Най-харесваната жена Мишел Обама получи 10% от гласовете, новоизбраният вицепрезидент Камала Харис е зад нея с 6%, а първата дама Мелания Тръмп се класира на трето място с 4%. Мелания Тръмп отстъпи на Мишел Обама през 2019-а и беше сред първите 10 най-харесвани жени през последните четири години, но никога не бе класирана на първо място.  Хилари Клинтън, германският канцлер Ангела Меркел и кралица Елизабет II също бяха сред най-почитаните жени, предаде Дарик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай