Кога са вредни диетите - говори специалистът

Периодичното гладуване е противопоказано за хора със стомашно-чревни заболявания

Кога са вредни диетите - говори специалистът | StandartNews.com

Някои диети могат да бъдат нездравословни, особено ако включват един вид храна. Освен това диетите не са безопасни за хора с определени заболявания. Това обясни спортният диетолог Ирина Писарева в интервю за RT.

Преди да започнете да спазвате определена диета, трябва да бъдете тествани за проблеми със стомашно-чревния тракт и възпаления, предупреди експертът. Защото периодичното гладуване е противопоказано за хора със стомашно-чревни заболявания. Повечето хора, когато се върнат към нормалния прием на храна след гладуване, започват да ядат повече и само наддават, казва лекарят.

Монодиетите също са опасни. „Докато ядете един и същ продукт, тялото не получава всички необходими витамини и минерали. Тялото отслабва, възможно е намаляване на имунитета, човек може да се разболее, ще има малко енергия “, обясни специалистът.

Според Писарева, не бива да се увличате по монодиета със сокове и смутита. Когато червата получат незабавно усвоена храна и не изразходват енергия за обработката й, започва атрофия. В същото време консумираните зеленчуци и плодове може да са несъвместими. Сокът може сериозно да повиши киселинността, особено когато става въпрос за портокалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай