Художникът Рафаело е починал от коронавирус

Майсторът бил лекуван от най-добрите лекари, изпратени от папата, но не успял да оцелее

Художникът Рафаело е починал от коронавирус | StandartNews.com

Художникът от времената на Ренесанса - Рафаело (изв. още като Рафаел) е починал от белодробно заболяване, което много наподобява инфекцията, предизвикана от коронавирус, съобщава АФП, като цитира изследване на италиански историк.

Популярният мит гласи, че художникът, починал през 1520 година едва тридесет и седем годишен, бил покосен от сифилис.

Майсторът бил лекуван от най-добрите лекари, изпратени от папата, но не успял да оцелее. Според италианския художник Джорджо Васари (1511-1574) Рафаело не е споделил с лекарите честите си нощни похождения в студа при своите любовници.

През март по онова време нощите били много студени и той вероятно се е разболял от пневмония, смята историкът на медицината Микеле Аугусто Рива. Според Рива болестта на ренесансовия майстор много наподобява белодробното възпаление, което днес познаваме като следствие на заразата с новия коронавирус.

Художникът бил лекуван с "пускане на кръв", което според специалиста допълнително го изтощило. Според Рива по онова време лекарите са знаели за рисковете от тази терапия при инфекциозни заболявания, но са действали въз основа на погрешна информация. Смята се, че болестта на майстора продължила петнадесет дни.

Новото изследване върху причините за смъртта на Рафаело е завършено в края на февруари, преди пандемията от новия коронавирус да порази страната.

Рафаело Санцио да Урбино е един от тримата велики ренесансови майстори, редом с Микеланджело и Леонардо. Роден е в Урбино през 1483 г. Той получава големи поръчки от двама папи - Юлий Втори и Лъв Десети. Част от работите му са в Апостолическия дворец във Ватикана, където изрисува три стаи, а четвърта завършват учениците му по негови скици.

Други негови творби са в църкви и дворци в Рим. Тази година се отбелязват 500 години от смъртта му, като изложбите в чест на годишнината бяха прекратени и отложени заради пандемията от новия коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай