Холивуд спасява земята от вируси

Дъстин Хофман, Брад Пит, Уил Смит и Мила Йовович са сред най-смелите

Холивуд спасява земята от вируси | StandartNews.com

Холивуд може и да изгуби милиарди долари заради пандемията, но да не забравяме, че сериозна част от тях са спечелени с филми катастрофи, които се заиграват със страховити ситуации и често с вируси. Тоталният здравословен срив на планетата е от най-любимите теми на кинаджии отвъд океана, които никога не са имали задръжки „да дърпат дявола за опашката“.  Сценаристите винаги са се надцаквали с апокалиптични истории, но все пак трябва да се каже – заради малкото останала чест на гилдията – почти никога не са получавали награди за тях. В Холивуд често залагат на зомбита – от комедии до сериали. Според интригите във въпросните ленти рано или късно човечеството ще се издъни и зомбитата ще ни видят сметката. Ето и топ 11 на най-кошмарните сюжети.

  1. „Зараза“ с Дъстин Хофман и Рене Русо излиза през 1995-а – те играят лекари, които се сблъскват с неизвестен вирус. Докато страната им се бори със заразата, се оказва, че правителството и военните укриват информацията за броя на жертвите.
  2. „Заразяване“ на Стивън Содърбърг с Мат Деймън, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет, Марион Котияр, Джуд Лоу и Лорънс Фишбърн. Когато лентата излиза през 2011-а, публиката е повече от сдържана. Историята е за смъртоносен вирус, който се появява в Азия и може да тегли чертата на човечеството. Медиците от цял свят се втурват да открият ваксината и да спрат зараждащата се паника. Отзивите на критиката също са твърде хладни.
  3. “Z-та Световна война“ по романа на Макс Брукс е на режисьора Марк Форстър, а в главните ролите са Брад Пит, Матю Фокс,  Дейвид Андрюс, Ерик Уест. Действието се развива около Гери Лейн - служител на Обединените нации, който се опитва да спре зомби пандемия, която мълниеносно завладява света и заплашва да изтрие вида ни от лицето на планетата. От Парамаунт бяха „обещали“, че ще има и продължения. Но вероятно са усетили липсата на възторг у зрителите и проектът за трилогия беше стопиран.
  4. „ Последната любов на Земята“ с Юън Макгрегър и Ева Грийн. Хората са връхлетяни от епидемия, която ги оставя без сетива - обоняние, слух, зрение...
  5. „Слепота“ по романа на Жозе Сарамаго с Марк Ръфало и Джулиън Мур е за странна болест,  която поразява наред. Хората се превръщат в аутсайдери, които са принудени да се заселват в изолирани зони.
  6. „Аз съм легенда“ с Уил Смит като Робърт Невил – единственият оцелял в Ню Йорк след мутация на смъртоносен вирус. Всички останали са се превърнали в чудовища, които дебнат жертви зад небостъргачите в Манхатън. Невил се оказва последната надежда  - той е готов на всичко, за да намери противоотрова, като използва, естествено, собствената си кръв. Режисьор е  Франсис Лорънс. След като премине „короната“, като нищо може да се появи „Аз съм легенда“ 2. 
  7. „Децата на хората“ на Алфонсо Куарон е с Джулиан Мур, Клайв Оуен и Майкъл Кейн. Всичко се случва през 2027-а, когато планетата ни е потънала в анархия и размирици. Жените не могат да забременяват, а най-младият човек на Земята умира на 18. Бивш активист открива чернокожа жена, която е забременяла и разбира, че тя е последната възможност за бъдещето на света. Перипетиите, през които трябва да мине героят на Клайв Оуен, са свирепи, но той ще спаси цивилизацията ни. 
  8. „Заразно зло“ е триумфът на Мила Йовович и падението на мъжа й Пол  Андерсън – въпреки продълженията със сериозен бокс офис. Първият филм се появи през 2002-а. Секретен експеримент, смъртоносен вирус и фатална грешка. Борбата е между доброто и злото, човека и компютъра, живите и не-мъртвите. Ужасът витае в "Кошера" - огромна подземна лаборатория за генетични експерименти. Резултатът - Червената кралица, суперкомпютър, управляващ "Кошера", запечатва цялата лаборатория и избива всички служители, за да предотврати разпространението на заразата. Алис и Рейн трябва да поведат екип командоси, за да изолират вируса. Те обаче скоро разбират, че служителите в лабораторията всъщност не са никак мъртви. Реанимирани под въздействието на генетично разработения Т-вирус, са се превърнали в хищни зомбита. Ако всички заедно не овладеят ужаса за три часа, човечеството отива на кино. 
  9.  „28 дни по-късно“ – еко активисти, борещи се за правата на животните, пускат на свобода шимпанзе, заразено с генетично създадена чума. 28 дни по-късно Джим идва на себе си в лондонска болница и открива, че градът е в ръцете на жестоки „заразени“ банди. Режисьор е Дани Бойл, в ролите са  Кристофър Екълстън, Килиън Мърфи, Наоми Харис, Ноа Хънтли, Мегън Бърнс. 
  10. В „Мимикрия“ нова и изключително коварна епидемия мори децата в Манхатън. Тя се разпространява с голяма бързина и заплашва живота на хиляди. Питър Ман установява, че хлебарките са носители на заразния смъртоносен вирус, но не може да се справи с това толкова разпространено насекомо и се обръща за помощ към ентомоложката д-р Сюзън Тейлър. Тя успява по генетичен път да произведе нов вид хищно насекомо, което трябва да унищожи зловредните хлебарки, а след това да умре. Новаторският подход към проблема се оказва много успешен и епидемията е овладяна , а заразените деца започват бавно да се възстановяват. Три години по-късно се появяват слухове за гигантски насекоми, които имитират човека и нападат хора. Режисьор е Гийермо дел Торо, а в ролите са Джанкарло Джанини, Мира Сорвино, Джереми Нортъм, Александър Гудуин. “Мимикрия“ има две продължения, излезли през 2001 и 2003 г.
  11. В „12 маймуни“ неизвестен смъртоносен вирус убива пет милиарда. През 2035 година е оцелял само един процент от населението, което е принудено да живее под земята. Осъденият престъпник Джеймс Коул (Брус Уилис) е изпратен назад във времето до 1996-а, за да събере информация за произхода на епидемията, разпръсната от тайнствената “Армия на 12-те маймуни“. Неговата цел е да открие вируса, за да помогне на учените от бъдещето. Звездите са още Брад Пит, Джон Седа, Кристофър Плъмър, Мадлин Стоу. Режисьор е Тери Гилиъм. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай