Ходете на сауна, за да живеете дълго

Парата помага за намаляване на кръвното, установиха учени

Ходете на сауна, за да живеете дълго | StandartNews.com

Редовното посещение на сауната намалява риска от смърт при сърдечно-съдови заболявания за хората над 50 години. До този извод са стигнали учените от Университета в Източна Финландия и Университета Йювяскюл.

В изследването са участвали 1688 души, чиято средна възраст  била 63 години. Доброволците, живеещи в околностите на град Куопо (Финландия), попълвали анкети, в които пишели колко често посещават сауна. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания специалистите са установявали по данни, предоставяни им от болниците и медицинсктите центрове. Средният срок на наблюдението бил 15 години.

Оказало се, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания при тези, които по-често са посещавали сауна (4-7 пъти в седмицата), е  2,7 на хиляда. При тези, които са я посещавали не повече от веднъж седмично този показател е 10,1 на хиляда..Освен това при хората, престояващи в сауната повече от 45 минути в седмицата, смъртността се оказала 5,1 на хиляда, а при по-малко от 15 минути — 9,6 на хиляда. По мнение на учените  парите и високите температури способстват за понижаване на кръвното налягане.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай