Хари надви британската преса

Принцът спечели дело за клевета

Хари надви британската преса | StandartNews.com

Британски съд постанови издателят на вестник "Мейл он сънди" да изплати значително обезщетение и да се извини на принц Хари, след като той заведе дело за клевета за публикацията, че е обърнал гръб на военните, когато се оттегли от активна роля в британското кралско семейство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА

Хари заведе дело след статия във вестника от октомври миналата година, в която пишеше, че е прекъснал връзката си с Кралската морска пехота - командоси в британския флот, чийто патрон беше докато не се отказа от задълженията си в британското кралско семейство. Статията твърдеше също, че внукът на кралица Елизабет II се държи вече пренебрежително с военните и дори не е отговорил на писмо от бивш британски военнокомандващ.

"Всички тези твърдения са лъжливи, защото "Мейл онлайн" го призна, макар и вече да бяха нанесени значителни вреди", заяви Джена Афиа, адвокатът на принц Хари, на заседание по интернет на Лондонския съд. Вестникът е приел да плати обезщетение, което принц Хари ще дари за игрите "Инвиктус", организирани за военни инвалиди.

Хари, както той самият пожела да го наричат - без титлата, е служил десетина години в армията и два пъти беше на мисия в Афганистан. Кралица Елизабет Втора го назначи за церемониален командващ на Кралската морска пехота през 2017-а. След споразумението за оттегляне от активна дейност в британското кралско семейство, договорено с кралицата и другите висшестоящи роднини, Хари трябваше да се откаже от званието, когато отиде да живее в САЩ със съпругата си Меган и сина им Арчи. Тогава британските медии писаха, че това много го е разстроило.

Делото на Хари е различно от това, което води съпругата му Меган срещу "Мейл он сънди" заради публикуваното й писмо до баща й, с когото е в лоши отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай