Харчим 90-100 лв. за изкуствена елха

В Хърватска, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20-ти януари...

Харчим 90-100 лв. за изкуствена елха | StandartNews.com

Нашенецът отделя средно между 90 и 100 лв. за покупка на изкуствена коледна елха, съобщават от българска фабрика за производство на елхи по повод неформално проучване в осем страни - България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения и Австрия. Приблизително толкова плаща за дръвче за Коледа и семейство в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия. Около 20% повече плащат в Унгария и Хърватска (60-65 евро), а най-много в Словения - 100 евро.

В Хърватска, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20-ти януари. В Сърбия, Македония, България и Румъния това става по-късно - в началото на декември, а свалянето на украсата - на 6-15 януари.

Най-популярният цвят е зеленият. На второ място са "заскрежените" елхи и тези в бяло, които са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска. Някои балкански държави като Македония и Хърватска са по-смели и избират елхи в червено.

Най-голямо разнообразие има в Австрия, където експериментират със сини, розови и оранжеви дръвчета. На цветни елхи или цветна украса се спира и частният сектор - търговски центрове, магазини, банки, застрахователи и др.

Най-популярният модел елха в шест от осемте държави е "жилковата". В Хърватска и Унгария е 3D елхата, която е най-близо до естествената и наподобява борчетата в скандинавските страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай