"Хапчето на Кремъл" съществува, лекува Горбачов и Путин

След разпадането на СССР, аптеките започват масово да продават кремълски хапчета

"Хапчето на Кремъл" съществува, лекува Горбачов и Путин | StandartNews.com

Преди десетилетия в Съветския съюз, сега и в Русия, лидерите винаги са били в добро здраве, поне според официалната информация. Ленин, Сталин, Горбачов, Путин - техните здравословни проблеми винаги са били строго пазена тайна на Кремъл. А обикновените руснаци са убедени, че техните лидери имат специални методи за поддържане на здравето, разказва електронното издание Russia Today.

"Членовете на Политбюро през миналия век живеят до 90 години, а средната продължителност на живот при обикновените хора е 50 или 60 години. Носят се слухове, че народните избраници са имали достъп до специални лекарства, включително "хапчето на Кремъл", казва доктор Александър Мартусевич.

Но това хапче наистина съществува и не е мит. То не съдържа химикали и не се разгражда в тялото. Хапчето съдържа електронни компоненти. Представлява стоманена капсула с доста впечатляващи размери за поглъщане: дължината е два сантиметра, ширината (тоест диаметърът) е сантиметър. Вътре има малка батерия и микросхема. Когато устройството се погълне, след това, с всички спирания, то влиза в електропроводима среда.

Металната обвивка действа като електроди, веригата е затворена и чипът започва да създава слаби импулси - 33-35 херца на всеки 3,8 секунди. Принципът на действие спомага да се подобри функционирането на червата: малки електрически разряди карат стените им да се свиват по-активно. Накратко, те ободряват организма.

Всъщност устройството се нарича автономен електростимулатор (АЕС) на стомашно-чревния тракт. Създаден е в началото на 80-те години от специалисти от Томския медицински институт (сега Сибирски държавен медицински университет) и Научноизследователския институт по полупроводникови устройства. Професор Виктор Агафонников е главният разработчик. Завършва радиофизичния факултет на Томския държавен университет, а от 1979 г. преподава там и същевременно ръководи лабораторията по микроелектроника.

След разпадането на СССР, аптеките започват масово да продават кремълски хапчета. Продажбите вървят страхотно, защото хората казват, че това е лек за всички болести. Някои руснаци го купуват и днес в подобрена модификация - сега то не само генерира ток, но и доставя железни йони в червата. В описанието пише, че хапчето помага при чревна непроходимост, запек и други проблеми на храносмилателната система, "дава отличен ефект" при простатит и подобрява мъжката потентност.

"Ако се използва от хора в Кремъл, може би ще помогне и на майка ми. Затова го купих", убеден е Дмитрий от Томск. Въпреки популярността му сред хората и многобройните легенди, няма ясни данни дали лидерите на Съветския съюз някога са използвали това хапче.

"Прочиствайки червата от отровни токсини, електронната таблетка възстановява хормоналния баланс на организма, липидния метаболизъм и понижава нивото на холестерола в кръвта. Именно с това обясняват лекарите успешното използване на АЕС за стомашно-чревния тракт при атеросклероза, менопауза, нередовна менструация, хронична умора и депресия, при алергичен дерматит, синдром на махмурлук." Това е описанието на въпросната таблетка.

Противопоказания не са изброени, но е упоменато и с удебелен шрифт, че е необходимо да се консултирате с лекар преди употреба. През 90-те години продажбата на хапчето се радва на невероятен успех. Тогава капсулите се произвеждат не само в НИИПП, но и в заводите на "Компонент" в Зеленоград и "Актау" в Казахстан. Общо се произвеждат около милион броя годишно.

В много отношения успехът на вълшебното хапче се дължи на митологичното мислене - капсулата е представена като разсекретено чудодейно лекарство за елита. От лаборатория, за която всички знаят, но никой не говори. На въпрос на журналист дали таблетката наистина има свойството да подмладява, фармацевти и видни руски лекари се смеят с глас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай