Халваджиян осъди Сидеров за обида и клевета

Между другото Волен твърдял че халваджиян е парвеню и лъжец, а предаванията му са турлюгювечи

Халваджиян осъди Сидеров за обида и клевета | StandartNews.com

Продуцентът Магърдич Халваджиян осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров и партията му за 15 000 лева за обидни и клеветнически твърдения. Решението на Софийския апелативен съд (САС) отпреди няколко дни потвърждава решението на Градския съд от началото на миналата година, съобщава "Лекс".

Халваджиян заведе дело за непозволено увреждане срещу депутата и партията му преди 4 години. Причина за това станаха две издания на предаването "Неделник с Волен Сидеров" по партийната телевизия "Алфа", в която според Маги той е бил опозорен. В тях политикът казва за продуцента, че е контрабандист, че ограбва българите, че манипулира и мами зрителите, още че е парвеню и лъжец, а предаванията му са турлюгювечи, както и че получава пари за мръсни поръчки - за окарикатуряване на личности.

В хода на делото от "Алфа" са отказали да представят в съда записи от двете предавания, като обяснили, че има техническа повреда в архива им за април 2015 г., когато са излъчени. Записи от предаването обаче е представил Халваджиян и назначената експертиза е показала, че няма манипулации и цитираните изказвания съвпадат с тези от записите.

Заради непредадените записи двете инстанции са приели, че Сидеров и "Атака" са създали пречка за събирането на доказателства. Съгласно чл. 161 от ГПК, в такива случаи съдът може да приеме за доказани фактите, за които някоя от страните пречи да се съберат данни. Съдилищата са отхвърли възраженията на депутата и партията в тази насока, тъй като те така и не са представили доказателства за технически проблеми с архива на телевизията.

"От събраните по делото доказателства може да бъде направен категоричен извод, че процесните изявления на ответника Волен Сидеров, излъчени по телевизия "Алфа", представляват публично изразяване на обидни и опозоряващи твърдения, годни да накърнят доброто име и репутация и приписващи закононарушения", се казва в решението на САС.

В него апелативните съдии пишат още, че изявленията засягат честта и достойнството на Халваджиян като злепоставят и разрушават неговата обществена репутация и добро име.

"Употребените думи и изрази са унизителни за честта и достойнството на ищеца, като същите са засегнали широк и неограничен кръг зрители, доколкото изявленията са направени в телевизионни предавания, след което са направени трайно и продължително достъпни за неограничена аудитория и чрез интернет страницата на телевизия "Алфа", посочват още апелативните съдии.

Първоначално Халваджиян е завел иск срещу Сидеров и "Атака" за 50 000 лева, а пред втората инстанция е поискал 30 000 лева. САС обаче е приел за справедлив размера на обезщетението, който Градският съд е определил - 15 000 лева. По този повод и двете инстанции отбелязват обаче, че Халваджиян веднъж вече осъди Сидеров да му плати 17 000 лева за клевета, пак изречена в телевизионен ефир.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Волен Сидеров отдавна е клиент на родната Темида. Преди 3 години Софийският градски съд осъди бившият журналист и настоящ политик  на 2 години пробация заради петте му присъди, по които той сключи споразумения с прокуратурата. През този период трябваше да бъдат удържани 25% от заплатата му, а 2 пъти седмично Сидеров трябваше да се среща с пробационен служител.

Сидеров беше осъден за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай за инцидента на летище Варна. Лидерът на "Атака" се призна за виновен и за нахлуването му в НАТФИЗ, както и за скандалите на столичната улица "Раковски", пред парламента и в Батак през 2011-та година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай