Къде в тялото ни живее душата? И какво е тя?

Двама учени разгадаха една от най-древните загадки на съществуването ни

Къде в тялото ни живее душата? И какво е тя? | StandartNews.com

Душата е бог, който е намерил подслон в човешкото тяло, казва великият римски философ Сенека. Той е един от хилядите мислители и творци търсили отговор на какво е душата. Ние, хората знаем, че тя ни отличава от всички останали живи същества, но все още не сме разгадали тайната й.

Древните гърци не възприемали душата като духовна субстанция, която обитава само човешкото тяло. Според тях душата била животворна енергия, която дава живот на всички живи организми и е едно цяло с тялото.

https://img.novini.bg/uploads/news_pictures/2012-51/big/ucheni-choveshkata-dusha-syshtestvuva-116063.jpg

Платон първи я определя като безсмъртна

Платон предложил идеята, че душата е нещо безсмъртно, което може да надживее тялото. И разделил душата на три части:

Logos , свързана с интелекта, мисълта, разума.

Thymos, свързана с духа, духовитостта и емоциите.

Eros или още апетитите, които произхождат от тялото.

Аристотел също разделил душата на 3 нива. Първото ниво, за него, се намирало във всички живи организми, включително растенията и ръководело естествените функции като репродукцията.

Второто ниво се отнасяло за животните и човешките същества и определяло сетивата.

Третото ниво се отнасяло само за хората. Мъдрецът говорел да интелектуалната или рационалната душа, която дава способността да мислим. Аристотел не вярвал в идеите на Платон, че душата е нещо коренно различно от тялото.

Будистите: Има индидидуална и космическа душа

Според индуистите и будистите, Ахман е най-съкровената ни същност, индивидуалната душа, а Брахман - душата на света. Ахман е жизнената сила, която дава живот на всички форми на живот. Тя е есенцията на всички същества.

Брахман пък е божествената основа на цялата материя, енергия, времето, пространството, цялото битие и всичко във Вселената и отвъд нея.

Всичко, притежаващо живот е Брахма, в неговите различни форми, покрито с илюзорно було, наречено Мая. Целта на йогата е съюзът с Брахма.

Християните: Възкръсва не тялото, а душата

В Християнството концепцията за душата се определя от  възкресението. Душата е свързвана с вярата, че човекът, както и земното му тяло, ще възкръсне в Рая, а неговата Душа.

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/008/Image_6668008_500_0.jpg

Идеята, че душата е нематериална същност в материално тяло, има определящо влияние върху цялата християнската мисъл. Свети Августин определя душата като безсмъртна. Тя получава живот от Бога, както тялото получава живот от душата. Според него душата може да умре, ако Бог я изостави, точно както тялото умира, когато душата го изостави.

Двама учени разкриха къде в тялото се крие душата

Науката търси душата във функциите на мозъка и в съзнанието. И днес двама учени смятат, че са разгадали тайната на душата и най-вече – намерили са къде в човешкото тяло живее тя.

Стюарт Хамероф, професор в департамента по анестезиология и психология в Университета на Аризона и британския физик Роджър Пенроуз твърдят, че същността на душата се съдържа в структурите, наречени микротубули, които се намират в нашите мозъчни клетки.

Това, което наричаме съзнание, е резултат от ефекта на квантовата гравитация на Вселената. Тази теория е наречена Orch-OR („оркестрирана обективна редукция”).

Нашата душа не е просто взаимодействие на невроните в мозъка. Тя се състои от тъкани на самата Вселена и е съществувала още преди началото на времето.

https://istina.bg/wp-content/uploads/2017/08/92.jpg

Според учените съзнанието може да се разглежда като програма, която се използва от квантов компютър в мозъка ни.

Тя може да се задържи в космоса, дори и след смъртта. Това е нещо, което според изследователите може да обясни различните възприятия на тези, които имат близки до смъртта преживявания.

Ако пациентът е реанимиран, квантовата информация се връща в микротубулите. Ако това не се случи и пациентът умре, квантовата информация остава извън тялото, съществува безкрайно в качеството си на душа.

Според противоречива теория така наречените микротубули губят квантово състояние и излизат от човешката нервна система.

Въпреки това информацията, съдържаща се в тях, не се унищожава. Вместо това тази информация напуска тялото и се събира отново във Вселената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай