Къде се усамоти Путин (СНИМКИ)

За разлика от Белия дом резиденцията "Ново Огарьово" е затворена за посетители

Къде се усамоти Путин (СНИМКИ) | StandartNews.com

Руският лидер Владимир Путин реши да се заеме дистанционно с отговорностите си, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, часове след като стана ясно, че ръководителят на основната коронавирусна болница на страната Коммунарка, е заразен с коронавирус.
Денис Протсенко, се срещна с Путин миналата седмица, когато руският лидер посети болницата Коммунарка в Москва. Двамата бяха заснети да се здрависват и говорят без маски.

"Президентът предпочита тези дни да работи дистанционно", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, малко преди Путин да проведе заседание на кабинета чрез видеоконференция. "Вземаме всички предпазни мерки", каза той и добави, че Путин е в президентския си дом в Ново Огарьово и с него "всичко е наред".

Резиденцията "Ново Огарьово"

"Ново Огарьово" стана официалната резиденция на Путин през 2000 година. Имението се намира в западната част на Московска област, съвсем близо до столицата. Историята му е над 100- годишна. Построено е през в XIX век от великия княз Сергей Александрович, който е московски генерал-губернатор и пети син на император Александър II - Освободител. Имението е било вдигнато в готически стил, основният замък е бил копие на шотландски, обкръжен от парк, направен по най-добрите английски традиции.
Превръща се в държавна резиденция със заповед на един от първите хора по времето на Хрушчов - Маленков, който реконструирал княжевския замък с проект на дъщеря си - архитект, но така и не успял да заживее в него. От 1955 година имението се използва като резиденция за чуждестранни правителствени делегации и банкети за партийното ръководство.
Любопитен факт е, че това е резиденцията, в която през 1990 година се подготвял новият Съюзен договор след разпадането на СССР, който обаче бе приет едва години по-късно.
През 90-те години резиденцията е била използвана за правителствени цели, а от началото на новия век единственият й постоянен обитател е Путин.
Въпреки че руският президент не притежава имението, той със сигурност го смята за свой дом – което лесно може да се разбере от факта, че продължи да живее в него и докато не бе президент от 2008 и 2012 г., а премиер на Русия.
Според руските закони всеки пенсиониран президент може да си избере резиденция, която да ползва завинаги. След като напусна президентския пост през 2008 г., Путин избра именно "Ново Огарьово".
Според информация на "Комсомолска правда" резиденцията е била напълно променена от Путин, като в нея е построена специална конюшня в немски стил, плувен басейн, спортна зала, жилищен корпус, отделни къщи за гости и официални приеми, киносалон, православен храм и хеликоптерна площадка. Разбира се, в имението са и любимите кучета на руския президент, едно от които е Йорго, подарък от Бойко Борисов по време на последното посещение на Путин в България преди 10 години.
За разлика от Белия дом "Ново Огарьово" е затворено за посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай