Кантарджиев откри сезона на бг домата

Крайно време здравните експерти да подкрепят родните производители

Кантарджиев откри сезона на бг домата | StandartNews.com

 

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев удари в земята всичките си колеги, които се впуснаха в политиката да лекуват физическото здраве на нацията и психическата стабилност на новия парламент. Докато Мангъров се вихри по предизборните студия, Чорбанов се отбранява от хейтове, а Костадин Ангелов гони рекорд по заповеди, най-атрактивният член на НОЩ-ния щаб стана главен лобист на българските зеленчукопроизводители без да има мераци да е депутат.

Всеки, който се ваксинира, да яде домати или да пие доматен сок, защото това е най-добрият природен лек срещу кръвосъсирване, заяви Кантарджиев. Всъщност, той не каза никаква новина. Още преди месеци двама швейцарски учени откриха, че измежду всички други полезни свойства на доматите, в тях има изобилие от флавоноиди, които имат силно антитромбозни свойства. Даже определиха и дневната доза, при която не се съсирва кръвта - 6 пресни домата или 50 г доматена паста, или 500 мл доматен сок.

Като се има предвид, че българинът умира за стереотипи, към рецептите: „Даваш кръв, ядеш шоколад“ или „Вадиш сливици, гълташ сладолед“, вече спокойно можем да прибавим: „Бият ти игла, хапваш домат“.     

Тъй като ваксинацията върви отдавна заедно с притеснителните случаи около АстраЗенека, въпросът е защо Кантарджиев точно сега реши да цитира швейцарците. Отговорът е прост и изпълнен с патриотизъм. Защото едва сега се появиха родните домати от новата реколта – оранжерийни. Златната реплика на главния вирусолог на държавата се очаква освен да спаси човешки животи, да подкрепи мощно българските доматопроизводители, които влизат в остра конкуренция с продуктите от Средиземноморието, заляли пазарите ни на висока цена цяла зима.

Крайно време беше здравните ни експерти да поощрят традиционната българска трапеза. Вече година техните съвети дават препитание предимно на търговци с джинджифил, арония и бъз, както и на вносители на чесън от Китай и лимони от Гърция.  Сега е уместно Кантарджиев да се произнесе и за ползите от краставиците в борбата с токсините от болестта. И да припомни първоначалните недоказани твърдения, че ракията най-бързо бори коронавируса. Ако не друго, то поне ще е сигурен, че българските производители ще оцелеят в кризата, а всички потребители ще преглъщат по-лесно на трапезата отчайващите здравно-статистически данни, които всяка сутрин им поднася.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай