Какво са слагали египтяните при мумиите

Американски учени откриха необичаен артефакт

Какво са слагали египтяните при мумиите | StandartNews.com

Американски учени откриха необичаен артефакт в египетска мумия на две хиляди години, съобщава РИА Новости, позовавайки се на публикация в научното списание „Journal of the Royal Society Interface“.

Авторите на изследването решават да изследват мумията с помощта на ускорител на синхротронни частици, за да получат подробна информация за съдържанието й. В резултат на това са открити няколко десетки малки предмети, включително седем милиметров артефакт, направен от минерал, наречен калцит.

Този артефакт е бил разположен до корема на мястото на разреза, през който са били отстранени органи по време на мумифицирането. Според изследователите този предмет е амулет, който е бил поставен на това място специално за „духовна защита“ на мумията. Учените предполагат, че артефактът е под формата на бръмбар скарабей, който е бил често срещана форма за амулети в древен Египет.

Учените също потвърдиха версията, че мумифицираното тяло е на дете на възраст около пет години. В същото време портретът, нарисуван на върха на мумията, изобразява възрастна жена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай