Какво е общото между Ицо Хазарта, Корнелия Нинова и Тошко Йорданов

Софийските училища, люпилни на властта

Какво е общото между Ицо Хазарта, Корнелия Нинова и Тошко Йорданов | StandartNews.com

Софийските училища логично са дали най-много политици, като и в момента възпитаници на елитните столични гимназии управляват страната.

Започваме с Националната гимназия по древни езици и култури. НГДЕК се гордее с най-обсъждания депутат в момента, а вероятно и най-коментирана личност у нас - Ицо Хазарта.

Престижното училище е завършила и Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер. В комунизма това училище събираше най-добрите от цялата страна, като приемът беше изключително труден.

Възпитаник на НГДЕК е и Тошко Йорданов, лидерът на парламентарната група на ИТН, пише "Марица".

Тук е завършил и неуспешният кандидат-президент и ректор на Софийския университет Анастас Герджиков. Спираме с Арман Бабикян, защото гимназията има десетки журналисти, актьори и бивши депутати. Като Теодора Духовникова, която наскоро разкри, че там е научила най-сладките пороци на света.

Хорът от Хасково, който роди министри

Силно лоби в момента има и Френската гимназия в София

Възпитаник на прочутото училище е вицепрезидентът Илияна Йотова. Новата власт е представена от вицепремиера Калина Константинова. Евродепутатът Радан Кънев също е учил в сградата, намираща се на пъпа на София.

Куриозното е, че най-добрите музиканти в парламента (освен Хазарта) са рожба на Френската. Росен Желязков (ГЕРБ) и Стоян Михалев (ДБ) започват първите си групи именно от помещение на последния етаж.

Горди възпитаници на Френската са още бившият премиер Марин Райков, други прочути дипломати и министри като Надежда Михайлова, Ивайло Калфин, Стефан Тафров. Ексминистрите Даниел Вълчев и Васил Грудев са изучавали езика на Балзак тук. Както и горкият Нено Димов, министър на екологията, арестуван заради аферата с боклуците от Европа.

Ако изброим всички дипломати и политолози от Френската, ще трябва да издадем специален брой.

35-о училище „Добри Войников“ също вади тежка артилерия, въпреки че вероятно школото не е толкова известно на хората извън София.

За старт започваме с покойните Людмила Живкова и Андрей Луканов. Това говори достатъчно.

Сегашният елит е представен от лидера на европейските социалисти и експремиер Сергей Станишев и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Училището, намиращо се в „Лозенец“, точно срещу ВИАС,  завършва покойният Владо Каролев (лека му пръст!). Е, и Юли Вергов! Добре че не е станал политик, та да ни радва от сцената.

Премиер и главен прокурор дава и Английската гимназия в София. Възпитаници са съответно Филип Димитров и Борис Велчев. Горд възпитаник е новият вицепремиер Гроздан Караджов, който ще трябва да завърши магистралите ни.

Сочените за един от ключови фигури на прехода - Огнян Дойнов (отдавна покойник) също учи там. Възпитаници на училището, където гласува премиерът Кирил Петков, са още Филип и Ирина Бокови, Георги Пирински, Атанас Папаризов, бившите министри Николай Младенов, Тодор Танев, Трайчо Трайков, сега кмет на район „Средец“ - най-баровския в София. Георги Ганев, депутат от „Демократична България“, също е учил езика на Шекспир там. И за цвят - Валентин Златев, дългогодишният човек на „Лукойл“ в България, със сигурност има пръст в политиката.

Новият шеф на парламента е от Немската гимназия в София (Първа). Младият Николай Минчев завършва училището, което през последните години тотално бие по рейтинг старите езикови динозаври - Английската и Френската.

Възпитаници на училището на улица „Позитано“ (но нищо общо с БСП) са бившите министри Петър Стоянович, Петя Първанова - първа дама, шеф на МВР, Ради Найденов и редовно разпитващите ги топжурналисти Бойко Василев и Мартин Карбовски.

 СМГ бие по златни медали на олимпиади всички училища, но има сравнително по-малък брой известни политици. Логично е. Все пак здравният министър проф. Асена Сербезова е възпитаник на математическата, докато образователният Денков е от Националната природо-математическа. Представител на СМГ са евродепутатът Ангел Джамбазки и Васко Гюров - прочутият музикант и активист на „Зелените“.

Вярно, други възпитаници, които нямат нищо общо с математиката и политиката, будят повече вълнение: Райна Кабаиванска. Или възбуда - Никол Станкулова. Или и двете - Мария Илиева.

Новият дрескод по харвардски

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай