Какво да загърбим, за да откажем цигарите?

Месото, както и някои други храни, правят цигарите още по-удовлетворяващи...

Какво да загърбим, за да откажем цигарите? | StandartNews.com

Тютюнопушенето е една от водещите причини за развитие на редица заболявания и смърт. Ако сте взели новогодишно решение да се преборите с вредния порок, няколко експертни съвета могат да ви бъдат от полза, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Специалисти от британската Национална здравна служба напомнят, че тютюнопушенето причинява седем от десет случая на белодробен рак, и повишава опасността от развитие и на други злокачествени заболявания, болести на сърцето, инфаркт, инсулт.

Известно е, че никотинът в цигарите е силно пристрастяващ, което затруднява борбата на закоравелите пушачи с вредния порок. Тези обаче, които все пак са решили да поведат трудната битка, могат за начало да направят малки промени в храненето.

Според експертите има шест храни и напитки, които човек трябва да се опита да избягва, ако е решил да откаже цигарите.

На първо място това е месото. Мнозина пушачи вероятно ще признаят, че най-блага им се струва цигарата след вечеря. Американско изследване е установило, че месото, както и някои други храни, правят цигарите още по-удовлетворяващи.

"С оглед на това заменете любимия си стек или бургер с вегетарианска пица", съветват експертите.

Към категорията на продуктите, които подобряват вкуса на цигарите, специалистите причисляват и пет напитки - алкохол, газирани напитки, кока-кола, кафе и чай. Вместо тях е препоръчително да се пият вода и плодови или зеленчукови сокове.

Експертите напомнят, че храни като сиренето, плодовете и зеленчуците влошават вкуса на цигарите, и е желателно да се консумират по-често, ако човек е решил да се пребори с вредния порок.

Извън промените в храненето специалистите препоръчват още няколко стратегии в борбата срещу тютюнопушенето - обграждане с непушачи, изтегляне на специализирани приложения, терапия, заместваща никотина, постоянство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай