Какви сандвичи ядат хората по света

Бързата храна по света е от почти еднакви съставки, но навсякъде има традиционен вкус

Какви сандвичи ядат хората по света | StandartNews.com

Класиката на фастфуда е хляб, месо, зеленчуци, сосове и подправки. Но навсякъде в заведенията за бързо хранене в различните страни сандвичите си имат своя местен колорит и вкус.

В Индия се предлага бургер със зеленчуков (и доста вкусен!) шницел. В Китай, освен бургер със свинско или говеждо, може да се опита "донки бургер" — с добавено магарешко месо. И наистина, често той дори не прилича на бургер.

В Сърбия във франзелата се слага шницел от кълцано месо, подправено с кашкавал или гъби с лук, или чевапчичи - наденица с лук и подправки,, а унгарското блюдо Kolbice е практически пълноценен обяд накрак.

Прясно изпечен хляб, наденички, зеле, лук. В Германия Currywurst е традиционният за страната фастфуд, гарниран с къри сос и доматена паста.

Обикновено блюдо, но понякога то може да се нарича "Бан Ми", както например във Виетнам. Една от най-вкусните багети е със свинско, пилешко и дори със скариди и зеленчуци.

А в Полша може да ви гостят със Zapiekanka - франзела с месо, гъби и кашкавал, вкусна и топла, сякаш току-що излязла от фурната.

Сандвичи без хляб задължително трябва да се пробват в Дания - смьорребрьод е визитната картичка на датската кухня. Ръжен хляб с маринована сельодка, сьомга, ростбиф, кашкавал, салата, пастет. Главното е да бъде вкусно, красиво и многослойно.

Сандвичите със сельодка са сред най-разпространените и обичани в Нидерландия и Швеция, а в Естония си заслужава да пробвате тези с ръжен хляб и дребна риба от рода на цацата, поднесена с различни подправки. В Канада пък предпочитат да си сложат върху хляба пушено месо, горчица и мариновани краставички..

В Турция дюнер-кебапът се прави с приготвено на вертикален грил и ситно нарязано месо, зеленчуци, подправки и сос, който обикновено е млечен, чеснов или доматен..

В Гърция, Черна гора и Сърбия най-популярната улична храна е гирос, гръцкият вариант на кебапа. За разлика от турския тук се добавя не само пилешко, овнешко или телешко, а и свинско. месо, Ситно нарязяното запечено месо се смесва със зеленчуци и се поднася в питка. Гиросът не се гарнира с майонеза, а със сос на основата на киселото мляко, което го прави по малко калоричен. Към него може да се добавят и картофки фри.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай