Какви искат да станат децата като пораснат

 В представите им работата върви ръка за ръка с удоволствието

Какви искат да станат децата като пораснат | StandartNews.com

Президент на България, бездомник, живеещ в кашон с компютъра си, пенсионер, археолог, който намира кост от динозавър, първо кмет, а после машинист, откривател на лекарство, за да не остаряваме. Супер жена, мениджър на разни неща,  фермерка, която подарява на бедните отглежданите плодове и зеленчуци. Това са само част от мечтаните от децата професии според допитване на веригата за детски стоки "Хиполенд" сред 850 родители. Компанията потърси отговор на въпроса какви искат да станат децата като пораснат.

Мечтаната професия е свързана с лечение (лекар, зъболекар), спорт (футболист, гимнастичка, водолаз, боксьор, пилот във Формула 1), образование (учител), високите технологии (ИТ специалист), кулинарията (шеф-готвач, най-добрата сладкарка), спазването на закона и реда (полицай, адвокат), науките (инженер, космонавт), изкуството и  литературата (архитект, певец, писателка). Някои от най-малките мечтаят „просто“ да станат кака, татко, майка. Или да се превърнат в любимия си герой: първо иска да стане Елза, после всички останали принцеси.      

Други избират сравнително редки, „нишови“ професии: майстор-дърворезбар, народна певица, преводач от японски език, багерист-тракторист, воден археолог, капитан на кораб, бижутер, блогър, войник от специалните части, аниматор, библиотекар. В представите на децата мечтаната професия е обвързана с кауза: нашето дете ще прави къщи за хората без дом; синът ни иска да е министър-председател, за да стане България най-добрата страна за живеене. При това, няма невъзможни каузи: иска да направи машина, която да върне хората, станали звездички.

Децата често мечтаят едновременно да упражняват няколко занаята: лекар и детски учител, шофьор(ка) на камион за сладолед и фризьорка на кучета, полицай и ветеринарен лекар, художник и собственик на конна база, балерина и кози пастир, фармацевт и супербатманка-октопод. В представите им работата върви ръка за ръка с удоволствието: Ще стана пилот, а кака – стюардеса, за да е винаги с мен. А теб, мамо, ще те возя в самолета до Париж да пием кафе и да ядем френски кроасани.

Обикновено членовете на едно семейство имат различни копнежи. Дете на 8 г. иска да е космонавт, а братчето на 4 г. – шофьор на камион за боклук. По-малкото да е ВиК-аджия, а каката – принцеса. Баткото да е политик, а 3-годишният – Чейс от Пес Патрул. Мечтите на най-малките са и сред най-забавните: Моят Ивайло е на 2 години и иска да стане горила; Моят син иска да стане бандит.    

  Допитването е направено на фейсбук страницата на "Хиполенд" по повод връщането на децата в класните стаи за новата учебна година. Компанията отличи 30 оригинални идеи за професия, като пожела на децата изобретателност в преследването на мечтите, а на всички родители – да си повтарят по-често, че и те са били деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай