Как да се храним здравословно по време на пости

Пълнозърнестите храни ни зареждат с всички необходими минерали и витамини от група В

Как да се храним здравословно по време на пости | StandartNews.com
  • Пълнозърнестите храни ни зареждат с всички необходими минерали и витамини от група В

Най-важно е по време на постите да не нарушим здравословния баланс на организма си.Разнообразната храна ще ни предостави всички необходими вещества, минерали, соли, и витамини. Липсата на животински белтъчини можем да компенсираме с прием на различни бобови култури. Ежедневната консумация на зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С, като грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други, спомага за набавянето на желязо.Приемът на достатъчно количество вода, също е от значение.Недостигът на калций по време на пости може да се компенсира с консумацията на пълнозърнест хляб, зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове и нахут, както и на алтернативни млека - бадемово, соево, овесено, оризово, конопено.Медът, захарта и черният шоколад също са позволени продукти по време на постите, но не трябва да се прекалява с тях.

Карфиол на фурна с крем от тиквички

Необходими продукти: карфиол - 1 глава, около 900 гтиквички - 1 бр., около 400 глук - 1/2 главапраз - 1 стрък, 200 гцелина - 1 стръкзехтин - 125 млчерен пипер - 1 щипкабял пипер - 1 щипкаестрагон - 1 ч.л.чесън - 4 - 5 скилидкисол - на вкусгалета - за поръсване

Начин на приготвяне: Нарежете на кубчета всички зеленчуци, с изключение на карфиола и чесъна. Задушете ги за няколко минути в загретия на среден огън зехтин. Прибавете и две щипки сол, за да омекнат и пуснат водичка, която ще ускори и подпомогне задушаването. Налейте 550 мл вода и гответе до цялостното им омекване, след което сложете подправките и отстранете от огъня. Накъсайте карфиола на сравнително големи розички и го пуснете във вряща подсолена вода. След 7-8 минути прехвърлете в цедка и облейте със студена вода. В тавичка подредете карфиолените розички и ги посолете леко.Отделно пасирайте останалите зеленчуци до кремообразна гладка смес и излейте равномерно кремчето върху карфиола. Измийте скилидките чесън без да ги белите и цепнете леко. Боднете ги във всеки край на тавичката и сложете и една в средата. Поръсете със галета и още малко сол и печете в предварително загрята фурна (200-220 градуса) до приятен загар на галетата.Чудесна комбинация от нежен зеленчуков крем, свеж, но топящ се в устата карфиол и хрупкава коричка от галета.

Картофена яхния с нахут

Необходими продукти: 300 г нахут от консерва, 1 кг картофи, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 8 скилидки чесън, няколко стръка магданоз, 1 супена лъжица доматено пюре, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:  В тенджера загрейте малко мазнина и задушете нарязаните лук, моркови и чесън. След това добавете нарязаните като за яхния картофи, дафиновия лист и долейте вода или зеленчуков бульон.Когато картофите са почти готови, овкусете с доматеното пюре, сол, магданоз и добавете предварително изплакнатия нахут. Гответе още 10-15 минути и сервирайте. Ако е необходимо сгъстете яхнията с малко брашно.

Ориз с моркови, грах и къри

Необходими продукти: ориз - 1 ч.ч. бял, сол - на вкус, грах - 200 г микс с моркови, магданоз - пресен, черен пипер - 2 щипки, къри - 2 щипки, лук - 1 глава, зехтин - 3 с.л.
Начин на приготвяне: Оризът се измива и се сварява в подсолена вода, после се отцежда.В тиган се загрява зехтина. Сипва се ситно нарязан лук да се запържи, добавя се микса от грах и моркови, да се задушат и те. Овкусяваме с подправките, разбърква се добре. Накрая се прибавя и отцеденият ориз.Разбърква се добре да се смеси със зеленчука и поръсваме със нарязан пресен магданоз.

Пълнозърнест хляб с коприва

Необходимипродукти: 500 грама пълнозърнесто брашно, 100 грама бяло брашно, 1 пакетче суха мая, щипка захар, 1-2 чаени лъжички сол, 200 грама коприва, може и замразена, 250 милилитра вода

Начин на приготвяне: Смесете двата вида брашно със сухата мая, разбъркайте и добавете захар, сол и нарязана ситно прясна коприва. Може да използвате и замразена или бланширана. Налейте водата и разбъркайте докато получите хомогенна смес.Изсипете върху набрашнен плот и замесете. Оформете хлебчета и ги сложете в застлана с лист пергамент тава. Оставете ги да удвоят обема си и изпечете в загрята фурна на 180 градуса до получаването на златист загар.След готовност завийте с влажна кърпа, охладете и разрежете. Поднесете и гарнирайте с продукти по ваш избор и вкус. 

Пролетна супа с киселец и булгур

Необходими продукти: киселец - 3 ч.ч. нарязан, праз - 3 стръка, пресен чесън - 2 стръка, зехтин - 5 с.л., брашно - 1 с.л., вода - 1.5 л, булгур - 1/2 к.ч., ориз - 1/2 к.ч., джоджен - 4 с.л. ситно нарязан, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: В тенджера се добавя зехтина и първо се позапържва до омекване ситно нарязаните праз лук и пресен чесън, след това се добавят наситнения киселец.След няколко минути се добавя брашното и след като се позапържи, се налива горещата вода.Оставя се да заври и се добавя измитите булгур и ориз.След около 20 минути, след като се сварят оризът и булгурът, се подправя със сол, черен пипер и ситно нарязан джоджен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай