Кафето пази слуха на мъжете

Напитката съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства

Кафето пази слуха на мъжете | StandartNews.com

Испански учени установиха, че мъжете, които пият поне по чаша кафе на ден, намаляват риска от загуба на слух с 15%, съобщи вестник "Daily Mail". Подобна връзка обаче не е установена при жените, вероятно заради физиологични разлики. По-високите нива на хормона естроген предпазват жените от загуба на слуха с годините и затова значението на храната не е толкова голямо в това отношение, обясниха учените от Автономния университет в Мадрид.

Кафето съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Вероятно на това се дължи полезното му действие върху слуха. Увреждане на митохондриите - енергийните генератори в клетките, може да допринася за дегенеративните болести, каквото е и намаляването на слуха. Антиоксидантите имат предпазен ефект върху митохондриите.

Учените са работили с данни от британската Биобанка - голямо изследване на поколението, предава БТА. Така те са анализирали консумацията на топлата напитка сред 36 923 души на средна и по-голяма възраст. Слухът им е проверен в началото и след това още два пъти за 11 години. Резултатите са анализирани, така че да бъдат отчетени и други фактори, като тютюнопушене, излагане на шумна музика или шумна работна среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай