Изкуствен интелект вече разчита мозъка

Група американски учени създадоха невронна мрежа

Изкуствен интелект вече разчита мозъка | StandartNews.com

Група американски учени създадоха невронна мрежа, която може да чете активността на кората на главния мозък по време на говор, да преобразува получените сигнали в код и да възпроизвежда това, което човек казва. В бъдеще, казват учените, това може да помогне на немите хора да говорят.

Засега моделът на невронната мрежа, създаден от групата учени, работи само върху ограничено количество първоначални данни с предварително определена мозъчна активност, която е отговорна за човешката реч. Въпреки това, те успяха да постигнат точност на възпроизвеждане на казаното в 97%, предава агенция Фокус.

Самите изследователи казват, че ИЕ, който са създали, може да се превърне в иновативна технология, която ще даде възможност на немите хора да говорят. "Все още сме далеч от това, но смятаме, че тази технология може да се превърне в основа за речева протеза", пише вестник The Guardian, цитирайки Мейкин.

За да създадат изкуствен интелект, който може да чете мислите, учените помолиха няколко доброволци да прочетат накратко набори от кратки изречения. В този случай само самите фрази, които бяха повторени от поне трима различни участници, бяха избрани за самата невронна мрежа.

При първите опити системата предаде несвързани звуци. Но в нея бяха заредени оригинални фрази, с които всеки път тя сравняваше собствения си текст. В същото време системата открои логиката на конструиране на фрази. В резултат на много опити учените успяха да постигнат безпрецедентна точност на възпроизвеждането с грешките от едва 3%.

Прочети още : https://www.actualno.com/sciencelogy/nauchiha-izkustven-intelekt-da-chete-mozychna-dejnost-news_1449071.html
© Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай