Историята на Бил и Мелинда Гейтс /СНИМКИ/

Бил спечели славата и богатството, но загуби семейството

Историята на Бил и Мелинда Гейтс /СНИМКИ/ | StandartNews.com

 

Успехът е лош учител. Той изкушава умните хора да мислят, че не могат да загубят. Бил Гейтс, който изрече тези думи, влизайки в листата на десетте най-богати хора на планетата, днес му се наложи да признае, че в битката за богатството и славата, загуби семейството си.  

Разводът на семейство Гейтс е поредното доказателство, че и богатите понякога плачат. А прекрасният им живот често е само добре спонсорирана пиар акция.

Общата приказка за Бил и Мелинда свърши. А как само започна!

Тя.....        

Мелинда е родена преди 56 години в Далас в семейството на космически инженер и домакиня.   

Заедно със сестра си и двамата си братя посещава първо католическо училище, а после и Урсулинската  академия. Мелинда била най-добрата ученичка на випуска, затова и произнесла прощалната реч по време на връчването на дипломите.

Висшето си образование завършва в Duke University като специализира информатика и икономика, а след това постъпва в Fuqua School of Business.

Първоначално Мелинда не планирала да работи в Microsoft. След завършване на университета й предложили работа в IBM, където  работила няколко лета по време на ваканцията. Всички очаквали там да започне работа, но съдбата объркала посоката й. Явила се на интервю в Microsoft, а HR-мениджърът я уверил, че във фирмата на Гейтс условията са най-добри.

Така тя попаднала в маркетинговия отдел и вложила цялата си енергия в разработването на програми за продажба на различните продукти на компанията. Едва ли си е представяла, че й предстои уволнение по собственото желание, но срещата с Бил променя живота й...

Той..

Уилям Хенри Гейтс III се ражда на 28 ноември 1955 година в Сиатъл. Като единствен син в семейството, на него са възложени всички надежди. 

 

Още от училище станало ясно, че Бил е доста своенравен, интересувала го само информатиката и програмирането, затова и изобщо не стъпвал на предмети като физкултура и роден език. За сметка на това не пропускал занятие по математика.

Първата си програма той написал на 13 години, компютърният клас се превърнал в негов втори дом – в него прекарвал поне 30 часа седмично. Станал толкова добър, че пробил паролата на системата на училището, сменил я, а после го отстранили за известно време и предложили на родителите му да го заведат на консултация при психиатър...

На 17 години Бил вече регистрирал първата си компания, а малко след това постъпил в Харвард. Поведението отново му изневерило и той бил изключен. Младият Бил изобщо не бил разстоен – напротив, започнал да развива бизнеса си и за три години я направил неприлично печеливша. През този период обаче създавал доста проблеми на семейството си с властите – шофирал без книжка, карал се с полицаите и на няколко пъти нощувал в полицията заедно с крадци и пияници.

Ключов момент в кариерата му станала 1985 година, когато била създадена операционната система Microsoft Windows, направила го един от най-богатите мъже на планетата.

Това принудило Бил да увеличи сътрудниците на фирмата, да приема нови млади хора, една от които се оказала точно Мелинда...

Те...

Годината е 1987-ма. Мелинда вече напредва в компанията на Гейтс, той вече се радва на огромна популярност. Пътищата им се пресичат на брифинг, който Бил дава в Ню Йорк.

Мелинда била една от най-красивите момичета на форума, но не външността привлякла Гейтс. Първоначално тя изобщо не му направила впечатление, но когато започнал да общува с нея разбрал, че е доста умна. Спечелила го с това, че ходела на работа с обувки без висок ток, за разлика от останалите момичета, които искали така да му се харесат. Казал си: тази очарователна непозната трябва да има висок интелект, за да си позволи да крие красотата. Малко по-късно се уверил в правотата на мислите си.

Бил и Мелинда Гейтс – в какво се превръщат мечтите | EVA.bg

 

Скоро Мелинда и Бил започнали да се срещат. Това обаче станало първи повод за искри между тях. Бил Гейтс, който бил ужасно срамежлив и дотогава не е имал приятелка, решил да покани Мелинда на вечеря. Обадил й се по телефона като й предложил да се видят в първия удобен за него ден – след две седмици. Мелинда се възмутила, заявила му, че не чува никаква романтика в гласа му и затворила телефона. След 2 часа той отново позвънил и я поканил на среща още същата вечер. Като се видели й заявил, че е привлечен както от чувството й за хумор, така и от блестящия й ум.

Служебният им роман продължил около седем години. Приятелите започнали да го подиграват, че го е страх да се ожени. Той обаче заявил, че още не може да реши как да съчетава семейния живот с работата, която очевидно ще е на първо място в живота му.

Един ден Мелинда го заварила в дома му да седи умислен пред дъска, която цялата била изписана. Когато  я приближила, Мелинда с ужас установила, че Бил е написал всички плюсове и минуси за евентуалната им сватба. Преди да му се обиди, Бил вече теглил чертата, показал изобилието от плюсове и предложил брак.  

За годежа я завел в Африка. Вместо да се отдадат на любовни трепети, двамата се натъжили като видели в какви ужасни условия живеят местните жители. Решили, че щом се оженят, веднага ще направят фондация, за да им помагат.

Бил си харесал за ден на сватбата 1 януари 1994 година и когато отишли да проучат Хаваите, посочил малкия остров Ланай.

Бил Гейтс бил категоричен, че не иска никакви папараци и външни хора, затова платил за всички апартаменти в хотелите и взел под наем три хеликоптера, които да следят по време на церемонията дали няма да има недоброжелатели, които да се промъкнат и да развалят настроението му на тържеството.

Около 200 гости били поканени на предвидената за сватбата територия от близо 18 мили. Роклята на Мелинда била от Victoria Glenn, а Бил за първи път сложил бяло сако с черна папионка. Церемонията по бракосъчетанието продължила 15 минути, но цената на тържеството ударила 1 милион долара.

Веднага след сватбата Мелинда решила да напусне работата си и да се посвети на семейството и мъжа си. Две години по-късно, през 1996-та се родила Дженифър.

Да бъде само домакиня в къщи обаче не било мечтата на Мелинда. Затова и още през 1996 година тя започнала да работи в благотворителния фонд на Бил, който се занимавал с медицинска помощ за бедните страни, както и за осигуряване на образование на децата от Африка. Фондът бил учреден още след посещението им в Африка, а през 2000-та година бил преименуван във Фонда на Бил и Мелинда Гейтс.

През това време семейството се увеличавало. През 1999 година се родил сина им Рори Джон, а пред 2002-ра се появила на бял свят още една дъщеря - Фиби Адел. Семейството се нанесло в огромно имение на брега на прекрасното езеро Вашингтон.

Така животът им предложил да се реализират както като семейство, така и като бизнеспартньори. На практика те постоянно обсъждали нещо, паралелно възпитавали трите си деца. Но когато семейството било заедно, Мелинда забравяла за дългите самотни нощи, през които отглеждала сама децата, а Бил обикалял света по бизнес дела.

С Бил не било лесно да се живее. Мелинда се ядосвала всеки път, когато вършела цялата домакинска работа, грижила се за трите деца, а мъжа й четял с часове книги на верандата. В брака им имало много сложни моменти, но Мелинда успя да укрепи семейството като често казвала, че единственото спасение за това е търпението.

Двамата съпрузи възпитат децата си далеч от глезотиите. Дадоха им сериозно образоние, но практичсеки ги лишиха от наследството, като се отказаха от създаването на тръстови фондове за децата.

Заедно с децата, расте и Фондът Бил и Мелинда, който помага за здравето и образованието на деца от повече от 130 държави. Превръща се в най-големия частен благотворителен фонд с активи над 50 милиарда долара. Главната движеща сила там е Миранда. През 2006-а  тя събира пари за огромна изследователска програма в детската болница в Сиатъл на стойност 300 милиона долара.

През 2012-та започва разработката на иновативна система за жените от Третия свят. Тоава е и причината тя да създаде през 2015-та година собствената си компания Pivotal Ventures, която по думите на Гейтс, се занимава с "женски проблеми".

Мелинда винаги е искала да бъде наравно с мъжа си, като доказателство за всички, които през годините са я смятали само като красивото лице около Бил. Световните награди започват да идват от 2013-та година, я с тях и самочувствието й.

Получава почетния орден на Британската империя за благотворителност, после награда и от Индия. През 2016-та Мелинда и Бил са наградени и с медала на свободата от тогавашния президент Барак Обама.

Двадесет и пет години след брака си с Гейтс, Мелинда изглежда все по-уверена и все по-независима. Пише книги, управлява фондове. Влиза в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света и заема шестото място.

Бил Гейтс е все по-отдаден на работата и все по-малко прекарва вкъщи. Формалната раздяла настъпва с подаването на заявлението за развод от Мелинда. Какво е отключило това решение? Търпението ли е свършило, друга ли се е появила, отчуждението ли е надделяло? Твърди се, че Мелинда е изчаквала с развода докато и третото дете навърши 18 години.

Семейните им пътища се разделят, професионалните остават. Ще се грижат заедно за децата, ще работят заедно във Фондацията, но нищо вече няма да е същото.   

А популярната им снимка със заглавие: Зад всеки успял мъж стои една жена, остава само за семейния архив.

Усмивките оттук нататък ще са само за пред света.

Как фондът на Бил и Мелинда Гейтс спонсорира разработката на коронавируса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай