Историческо откритие! Череп на нов вид човек

Екипът твърди, че това е най-близкият ни еволюционен роднина сред известните видове древни хора

Историческо откритие! Череп на нов вид човек | StandartNews.com

Китайски изследователи откриха древен череп, който може да принадлежи на съвсем нов вид човек. Екипът твърди, че това е най-близкият ни еволюционен роднина сред известните видове древни хора, като неандерталци и хомо еректус, предаде Vesti.

Наречен „Човекът-дракон”, екземплярът представлява човешка група, живяла в Източна Азия преди поне 146 хил. години. Черепът е намерен в Харбин, североизточен Китай, още през 1933 г., но едва наскоро е попаднал на вниманието на учените.

Един от водещите британски експерти по човешка еволюция, проф. Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон, е член на изследователския екип, проучил находката.

„По отношение на вкаменелостите през последния милион години, това е една от най-важните открити досега”, коментира ученият. „Това, което имаме тук, е отделен клон на човечеството, който не е на път да се превърне в Homo sapiens, а представлява отдавна отделен род, развил се в региона в продължение на няколкостотин хиляди години и в крайна сметка - изчезнал”.

Изследователите предполагат, че индивидът е имал силно тяло с големи кости и мощна мускулатура. Според тях обаче този нов човешки вид е бил по-близък до съвременните хора от неандерталците.

Откритието има потенциал да пренапише историята на човешката еволюция. Видът е наречен Homo longi, от китайската дума „龍” (long), която означава дракон.

„Открихме нашето отдавна изгубено сестринско родословие”, обяви Сиджун Ни, професор в Китайската академия на науките и университета „Хьбей”. „Не можех да повярвам, че е толкова добре запазен, можете да видите всички подробности. Това е наистина невероятна находка!”

Черепът е огромен в сравнение със средните размери на черепите, принадлежащи на други човешки видове, включително и на нашия. Мозъкът му е сравним по размер с тези на съвременните хора.

Той има огромни, почти квадратни очни кухини, дебели костни гребени над тях, широка уста и големи зъби.

„Това е мозаечна комбинация от примитивни и по-модерни характеристики, отличаващи го от всички останали видове хора”, обясни изследователят.

Черепът е открит през 1933 г. от строителен работник, помагащ за изграждането на мост. Тъй като мястото не е изследвано от археолози, не е ясно как е живял този древен човешки вид. По онова време районът е бил под японска окупация.

Работникът е скрил находката си в кладенеца край дома си. Там черепът е седял в продължение на 80 години. Преди да умре мъжът разказал на семейството си за откритието, което направил. В крайна сметка това станало известно на властите. Така черепът се озовал в ръцете на учените.

Той е най-важното парче от пъзела, който изследователите се опитват да подредят с по-рано проучените кости от древни хора на територията на днешен Китай.

Учените по света все още не са единодушни дали този вид е напълно нов и неизвестен досега. Според някои експерти черепът може да принадлежи на т.нар. денисов човек - Homo denisova, който се е появил за първи път в района на Източното Средиземноморие и е се е разселил в цяла Азия. Досега са намерени множество кости, но не и цял череп от въпросния човешки вид.

Китайските изследователи обаче не са съгласни с тази теза и смятат, че се касае за досега неизвестен вид хора, еволюирали в Източна Азия. Предстоящите изследвания и ДНК тестове, ако от черепа може да бъде извлечена такава, ще докажат кой е прав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай