Индустрията за красота поразена, но обнадеждена

56% са намалили разходите си за продукти и услуги за лична грижа и красота по време на епидемичната обстановка в страната

Индустрията за красота поразена, но обнадеждена | StandartNews.com

Личните грижи и процедурите за красота са значително засегнати от Ковид-19 в България. Това сочат резултатите от проучване на 600 жени градско население, на възраст 18-65 г., проведено в средата на месец юни от Нилсън България.

55% от жените в страната, са тези за които оставането у дома се е оказало възможност кожата на лицето им да „почине“ от грим, а 47% казват, че това е било възможност косата им да „почине“ от сешоар. Всеки 3 от 5 запитани считат, че ежедневието им е станало по-просто и също толкова казват, че са удовлетворени от външния си вид.

56% са намалили разходите си за продукти и услуги за лична грижа и красота по време на епидемичната обстановка в страната. След като обаче тя отмине очакванията са разходите на повечето да се върнат към нивата им отпреди епидемията – това твърдят 7 от 10 запитани, а една от всеки 5 жени от поколението на Бейби бумърите (57-71 г.) даже възнамерява да харчи повече средства за лична грижи и красота спрямо периода преди Ковид-19.

Коронавирусът повлия и на взаимоотношенията на потребителите с техните марките. Сред българските жени, купуващи маски за коса се регистрира най-висок процент замяна на обичайната марка с друга – всяка една от 5 жени казва, че е избрала различна марка от тази, която е купувала преди епидемията. Като основна причина за тази промяна посочват наличието на промоция. Интересен е фактът, че след приключването на епидемията 60% от закупилите различна марка казват, че е много вероятно да продължат да я закупуват.

Сред повечето от изследваните категории се разкрива сериозен потенциал за развитие по отношение на привличане на нови купувачи, защото са много повече жените, които планират да започнат да ги купуват след епидемията, когато се върнем към новото нормално, отколкото са били преди нея. Най-голямо нарастване в базата на купувачите се очаква да има в категорията крем за очи. Преди епидемията тя се е купувала от 63% от използващите продукти грижа за лицето, но след като коронавируса отмине, 79% твърдят, че биха си я закупували.

Ексфолиращи и пилинг продукти за лице са друга категория, която се очаква да се развие значително откъм база купувачи – 68% са били преди епидемията, но след нея планиращите да я закупят скачат на80%. Регистрира се и ръст в интереса към продуктите за оформяне на коса (пяна/спрей, лосион и т.н.) - при тях промяната е от 54% на 66%. Причината за увеличението в споменатите категории, се дължи на факта, че това са продукти, които не са така развити откъм база купувачи в сравнение с други сходни категории, но и в сравнение с тяхното представяне в други страни в региона. От друга страна обаче ограниченията по време на епидемията се оказа, че играят роля на катализатор в плановете на жените да полагат повече грижи за себе си и да разширят потреблението си към категории, които преди това не са използвали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай