Феномен. На кого е вярвала Стоянка Мутафова

Единствената била Слатинската врачка

Феномен. На кого е вярвала Стоянка Мутафова | StandartNews.com

Легендарната актриса Стоянка Мутафова (1922-2019) е вярвала само на Слатинската врачка.

Така софиянци наричали феноменалната баба Линка Велева (1880-1957), която била призната за ненадмината пророчица, дори по-добра от Ванга. Славата й била толкова голяма, че в един момент пред портата й идвали хора чак от Русия. Опашката се виела по неколкостотин метра от прииждащите каруци, пише Монитор.

Незабравимата Мутафова приживе често споделяла пред приятели и по различни интервюта, че само на една ясновидка от Слатина е вярвала, защото всичко, което й кажела, се сбъдвало като във фантастичен филм.

За първи път родната звезда отишла малко след като комунистите взели властта на 9 септември 1944 г. Поводът бил нейният любим, който бил обявен за враг на народа. За да не бъде затрит, човекът е трябвало да бяга в чужбина.

„Той отиде в Америка, а аз много тъгувах. Имаше много хора в двора на врачката, но тя отдалече ме извика и каза да го забравя, защото никога повече няма да го видя. Така и стана“, разказваше Мутафова.

Повече от 60 години Слатинската гледачка е била опора за хиляди хора в неволите им. Може да не е разрешила проблемите на всички, но поне ги е изпращала по-спокойни, а това не е никак малко за един човешки живот, споделят нейни роднини.

Всички описват баба Линка като дребна женица с кърпа на главата и много енергична. Никога не сядала.

Пророчицата е била много религиозна. Получавала е откровения свише за миналото, настоящето и бъдещето на човека, докато съзерцавала икони на Божия син, Богородица и на Св. Иван Рилски.

За услугите си вземала кой каквото и колкото остави. В края на деня заделяла от полученото малко за себе си и семейството си, а останалото го раздавала на бедни и сакати хора от някогашното село Слатина, сега квартал на столицата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай