Ето защо слънцезащитните кремове са вредни

Вещества в тях могат да причинят хормонални смущения или да проникнат в кръвта

Ето защо слънцезащитните кремове са вредни | StandartNews.com

Активните съставки в популярните слънцезащитни продукти могат да проникнат в кръвта в количества, които надвишават безопасните нива. До този извод стигнаха специалисти от Американската агенция по храните и лекарствата. Това се съобщава в съобщение на MedicalXpress .

Миналата година изследователите идентифицираха четири основни активни съставки в козметиката, които влязоха в кръвния поток на тествани лица в концентрации над 0,5 нанограма на милилитър. Този праг, определен от FDA, показва дали са необходими допълнителни проучвания за безопасност. В нова разработка, включваща 48 доброволци, бяха открити още три потенциално опасни вещества.

Активните съставки в повечето слънцезащитни продукти включват химикали като авобензон, оксибензон, октокрилен и екамсула. Те абсорбират ултравиолетовото лъчение на слънцето и го превръщат в малко количество топлина.

Въпреки че досега няма доказателства, че компонентите на слънцезащитния крем всъщност могат да навредят на човешкото тяло, тези вещества (като оксибензон) могат да причинят хормонални смущения.

Експертите съветват да се използва козметика за предотвратяване на по-опасни наранявания и заболявания, като слънчево изгаряне и рак на кожата. Като алтернатива могат да се използват минерални слънцезащитни продукти, които съдържат цинков оксид или титанов диоксид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай