Ето я диетата на Елизабет II за кралско здраве

Храната е неизменна част от официалните церемонии

Ето я диетата на Елизабет II за кралско здраве | StandartNews.com

Кралица Елизабет II, най-дългогодишният монарх на Обединеното кралство, предстои да навърши 94 години. Много неща са се променили в света по време на нейното царуване, но не и хранителните ѝ предпочитания, свидетелства официалния кралски готвач, цитиран от Bright Side. Два пъти седмично Кралицата получава списък с предложенията за менюто си и отбелязва онези, които ѝ допадат. Ето какво най-често избира кралицата. 
 
1. Чай с бисквити преди закуска

Снимка: Shutterstock

Кралицата започва деня си рано с каничка прясно приготвен Ърл Грей без захар и една-две бисквити.

2. Закуска с мюсли и плодове

Типичната закуска на кралицата включва плодове и мюсли. Понякога си позволява филийка с конфитюр или мармалад и в много специални случаи бъркани яйца с пушена сьомга и трюфели. Според бившия ѝ готвач, тя си позволява пресни трюфели само около Коледа, когато ги изпращат като подарък.

3. Чаша джин преди обяд

Известно е, че преди обяд Нейно величество обича да пие следния коктейл: джин и дюбоне с много лед и парче лимон. Рецептата за този коктейл може да се намери онлайн. 

4. Без нишестени храни за обяд

Снимка: Shutterstock 

Кралицата обядва в 13:00 часа. Обядът най-често включва риба, като например дувърски морски език на скара върху легло от задушен спанак или гарнитура от тиквички или просто печено пиле със салата. Кралицата се стреми да избягва нишестени храни на обяд и вечеря, така че в менюто няма картофи, ориз или макаронени изделия.

5. Следобеден чай с тортички и сандвичи

Следобедният чай често се предлага традиционната „спондж кейк“ с мед и сметана, както и с шоколадова бисквитена торта, която Нейно Величество обожава. Според бившия главен готвач Макгрейди два вида сандвичи за кралския следобеден чай: с краставици, пушена сьомга и яйце или шунка с горчица, без корички. В допълнение присъстват и „мармаладени парички“ – филии с масло и мармалад, нарязани на малки кръгчета.

Спондж кейк „Виктория“. Снимка: Shutterstock 

6. Добре опечена пържола за вечеря

Кралица Елизабет II предпочита месо от местни ферми. Любимото ѝ ястие е „келтска пържола“ със сос от гъби, сметана и уиски. Обича и традиционния „Съндей Роуст“ (телешко печено със зеленчуци), както и агнешко, овче или месо от дива кокошка. Независимо какъв вид е месото, то трябва да е добре опечено. Основното ястие е последвано от ягоди или праскови, отглеждани в оранжериите на замъка Уиндзор.

Снимка: Shutterstock 

7. Чаша шампанско след вечеря

Казват, че кралица Елизабет II завършва деня си с чаша шампанско. То трябва да се подбере измежду осемте марки (например, Bollinger, Lanson и Krug), на които са предоставени специални разрешения за доставка в кралското семейство.

8. И едно любимо изкушение – шоколадът

Снимка: Guliver / iStock 

Макгрейди, бившият кралски готвач, споменава, че любимото изкушение на кралицата е шоколадът. Според него тя е истински „шокохолик“. Любимият ѝ тип е тъмният шоколад („колкото по-тъмен, толкова по-добре“).

Както виждате, кралската диета не е особено строга. Макгрейди споменава, че кралицата не се интересува толкова от храната, колкото от конете и кучетата, които са нейната истинска страст. Въпреки достолепната си възраст, тя все още язди се разхожда на дълги разстояния с кучетата си. Може би тайната ѝ не е в диетата?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай