Ето ги трите най-мощни частни армии в света. Невидими са

Частните военни компании са машина за пари

Ето ги трите най-мощни частни армии в света. Невидими са | StandartNews.com

Наричат ги „невидимите армии“. Частните военни компании през последните години все повече увеличават присъствието си в областта на сигурността и отбраната, превръщайки този сектор в една изключително доходоносна бизнес ниша за милиарди.

Корпорации и неправителствени организации често прибягват до техните услуги когато става въпрос за работа в опасни и нестабилни региони, пише сайтът „Новото познание”.

От своя страна, националните правителства приемат частните армии като деликатен инструмент, който би могъл да бъде използван, за да се избегнат политически, социални или финансови рискове при военна намеса в чужда държава.

Понякога просто се оказва, че наемниците могат по-бързо, по евтино и по-ефективно да осигурят експертиза и ноу хау на терен и да постигнат търсения резултат. До дейността им е спорна и повдига въпроси за тяхната етика, статут, и регулация. Защото печелят кървави пари от война. За трите най-мощни невидими армии разказва още сайтът „Новото познание”.

BLACKWATER

Тази американска частна армия е създадена през 1997 г. от бившия морски пехотинец Ерик Принс. Първите си съществени договори с американското правителство той подписва през 2000 г., но истинският пробив на Blackwater е осъществен три години по-късно във войната с Ирак. Там наемниците изпълняват многомилионни договори по различни дейности – от охрана на ключови обекти и важни личности до подкрепа за редовните сили.

Снимка: silentprofessionals.org

Blackwater demands replacement of US forces in Syria with private contractorsВ това време членове на Blackwater се забъркват и в няколко инцидента, като най-сериозният от тях е през 2007 г. в Багдад, когато са избити 17 цивилни иракчани.

Случаят води до поредица разследвания и съдебни процеси, а четирима служители на Blackwater са осъдени и вкарани в затвора.

В годините след това организацията е преструктурирана на два пъти, сменяйки ръководството си.

От 2011 г. насам тя става известна като Academy и в момента е една от водещите компании на пазара. В официалния й сайт пише, че „работи с федерални, щатски и местни държавни клиенти, международни търговски партньори и многобройни други разузнавателни и правоприлагащи институции на съюзнически правителства.“

Academy разполага с огромен тренировъчен център в Северна Каролина, а сред услугите, които предлага влизат консултантски дейности, тактически обучения на военноморски сили, обучения за кучета, както и производство на собствени лекобронирани машини. 

G4S – ЛИДЕРЪТ

Мащабът на тази британска мултинационална наемническа компания е толкова голям, че се смята за един от най-сериозните работодатели изобщо в целия свят с над 530 000 служители.

Създадена е през 2004 г. и оттогава насам се превръща в международна корпорация и лидер в сектора на сигурността.

Обхватът на услугите, които предлага е огромен и включва охрана на летища, затвори и банки.

Предполага се, че през последните години G4S осигуряват поддръжката и охраната на над една трета на цивилните конвои на съюзническите сили в Ирак.

"ВАГНЕР"

Снимка: Twitter

Най-голямата руска частна армия като цяло е обвита в мистерия. Това, което се знае за нея е, че е основана от ветерана от Спецназ Дмитрий Уткин. До 2013 г. той участва в организацията на Moran Security Group и Славянския корпус в Сирия.

Силната фигура зад групата се казва Евгений Пригожин – „готвачът на Путин“. Извесният бизнесмен, близък до върха в Кремъл е финансовият благодетел в сянка на „Вагнер“ и човекът, осъществяващ връзката с правителството чрез контактите си с руския президент.

За частната армия се чува за първи път през 2014 г. при намесата им в Източна Украйна и при руската анексия на Крим.

След това „Вагнер“ се разраства и взима важно участие в операции в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Венецуела, Судан, Мозамбик и Мадагаскар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай