Джоли: Кога спряхме да се борим за невинните?

Световната актриса заклеймява политиците в „Time“

Джоли: Кога спряхме да се борим за невинните? | StandartNews.com

Анджелина Джоли, която е дългогодишен специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците, разкри моменти от срещите си със сирийски бежанци в есе за списание „Time“.

„Няколко месеца, след като започнаха конфликтите в Сирия през 2011-а, отидох на границата с Йордания, където шокираните сирийски семейства бягаха, за да спасят живота си, криейки се в тъмнината в опит да избегнат снайперите. Един от медиците ми каза за семейство, което наскоро пристигнало – 8-годишния син беше ранен и с ампутиран крак. Момчето е молело да вземат крайника с тях, защото се надявало някак си да му го присадят отново. По това време се надявах, че подобни истории ще вдъхновят богатите и влиятелни държави да се намесят и да прекратят насилието. Но сега, почти десетилетие по-късно, това по-скоро ми се струва като метафора за положението в Сирия: разбитата невинност на едно цяло поколение деца, необратимите щети, нанесени върху това вековно, мултиетническо общество, и молбите, които вече години наред биват загърбвани“, пише Джоли.

Актрисата помоли за намеса от страна на САЩ: „Кога спряхме да се борим за невинните, за тези, които се борят за човешките си права? Каква държава сме, ако загърбим принципите си? Ние гледаме отстрани войната в Сирия, все едно не ни засяга, което не е така. Трябва да използваме дипломатическите си възможности и да се борим за мир“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай