Джоди Фостър снима филм за кражбата на века

Похищението на „Мона Лиза“ в Лувъра е в основата на сценария

Джоди Фостър снима филм за кражбата на века | StandartNews.com

Джоди Фостър, която все по-често остава зад камерата, ще снима филм за похищението на Джокондата в Лувъра, като сценарият е базиран върху книгата на Сеймур Рейт „Денят, в който откраднаха Мона Лиза“. Зад проекта застава студиото Los Angeles Media Fund.

„Произшествието се случва през 1911 година и именно то превръща „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи в абсолютна знаменитост“, коментира шефът на LAMF Джефри Сорос.

Според наблюдатели в Холивуд бъдещият филм ще бъде в духа на „Аферата Томас Краун“, но ще звучи дори сатирично, тъй като ще разкрива най-вече антигероите, замесени в престъплението. Както се знае, Да Винчи рисува „Мона Лиза“ през 1503–1505-а, като се смята, че жената, позирала на гения, Лиза Герардини, е съпруга на търговец на коприна. Творбата е изнесена от Лувъра на 21 август 1911 година от италианския художник и декоратор Винченцо Перуджа, който е служител на легендарния музей. На този ден е било затворено и всички са решили, че „Мона Лиза“ е отишла в ателието за почистване. Според медиите от онова време Перуджа е искал да върне шедьовъра в родината на неговия автор, тъй като е дълбоко убеден, че Франция незаконно притежава Джокондата. Това обаче съвсем не е така, тъй като Леонардо прекарва последните три години от живота си във Франция и подарява „Мона Лиза“ на Франсоа Първи, по чиято кралска покана сменя местожителството си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай