Ден преди втория си рожден ден: "ПИК" удари 700 000 посещения на ден

Ден преди втория си рожден ден: "ПИК" удари 700 000 посещения на ден | StandartNews.com

София. Информационната агенция ПИК навършва 2 години на електронния пазар за новини. За тези 730 дни информационният сайт завладя първото място сред новинарските агенции, а по посещаемост е на престижното трето място сред всички български сайтове. Три дни преди рождения си ден, на 24 октомври за първи път ПИК регистрира уникален рекорд от 700 000 посещения дневно, сочат резултатите от търсачката Google. Месечно пък сайтът е посетен от 14 млн. интернет потребители.

Информационната агенция започва точно преди 2 години по идея на журналиста Недялко Недялков, който е и едноличен собственик. Главен редактор на амбициозния проект става Ивайло Крачунов. "Искаме да бъдем първи, залагаме на изпреварващата и точна информация", разказа главният редактор. Според него екипът от 12 души се справя отлично с ежеминутните предизвикателства. "Бомби, катастрофи, наводнения не могат да се предвидят, затова трябва постоянно да сме нащрек", казва Крачунов.

Според него читателите най-много влизат в сайта, когато са заплашени - по време на земетресението в Гърция, което се усети и в София, по време на наводнението във варненския кв. "Аспарухово" и Добрич. Те търсят информация, за да могат да се ориентират в препускащото ежедневие, разказва шефът на медията. Уникалното постижение на ПИК е, че няма определена възрастова група, на която да са любимци. "Успяваме да запазим информационен баланс и да пускаме новини от целия житейски спектър. Това ни прави еднакво интересни за хората на 18 и за хората на 70 г., смятат от Агенция ПИК.
Ивайло Крачунов все пак признава, че пристрастията на българите често клонят към клюките. "Хората умират да четат какво се случва зад кулисие на "ВИП брадър" например. Затова ние се подчиняваме на читателите си и разкриваме какво се случва в популярното риалити шоу", казва още той, верен на максимата - има само един Бог и той се казва Читателят.

За нас няма недосегаеми

Ивайло Крачунов, главен редактор на агенция ПИК

- Г-н Крачунов, как бе създадена информационната агенция ПИК преди точно 2 години?
- Когато преди 2 години създадохме агенция ПИК, целта беше да поднася най-горещите ексклузивни новини в криминалния и политическия свят. Често пъти между двете теми има сериозно преплитане. Стартирахме и с много хубави папарашки снимки на лидера на "Атака" Волен Сидеров на плажовете на Варадеро в Куба, след това и на други екзотични места във Франция, които намериха потвърждение.

Друг акцент са разследванията по темата КТБ. За първи път ние разкрихме как са източени милионите, в какви посоки са отишли към 19 фирми, позовавайки се на данните от Търговския регистър. След това всичко написано стана факт. Бяхме първата медия, която съобщи, че ще има разследване, въпреки че тогава бяхме неоснователно критикувани от различни посоки. Както винаги се оказа, че тази информация, както и много други са верни на 100 процента и са потвърдени. Печелим най-вече с изпреварващата, точна и вярна информация.
- Притесняваше ли ви нещо, когато правихте разследването на КТБ, може би най-големият скандал у нас през последните 20 години?
- Това е една голяма тема, която вълнува естествено най-много вложителите в самата банка. Положихме всички усилия да разкрием различните тайни, които са се случвали в банки, но най-трудно беше да проследим посоките, към които са източени парите и всичко, свързано с банката и мажоритарния собственик Цветан Василев, който продължава да е в чужбина и да не бъде екстрадиран в България. Това не е само проблем на хората, чиито пари са блокирани в банката, а на цялата банкова система. Макар че драмата е преди всичко за вложителите, които нямат достъп до парите си - не могат да си купят лекарства, не могат да си плащат кредитите, и предизвиква безсънни нощи за тях.
- Неведнъж сте показвали политици в неудобни ситуации, как реагират те?
- Едва ли им е много приятно, че разкриваме тайни от живота им. Някои реагират като широкоскроени хора, други се сърдят, отдадени на техните балкански нрави. Само че ние ще продължим да показваме мръсните тайни на политиците, без да се притесняваме, за нас няма недосегаеми политици.
- Повечето от интервютата правите лично, давате пример на по-младите си колеги, кажете как работи екипът на ПИК?
- Чест прави на собственика на агенция ПИК Недялко Недялков, че даде възможност на млади хора да се изявим. Най-важната тайна на екипа от 12 души е, че сме сплотени, че дават всичко от себе си. Агенцията е денонощна и следим интервюта, позиции, горещи теми 24 часа. Всичко се случва в реално време и си нащрек през цялото денонощие. Всичко може да се случи - бомби, убийства, те не могат да се предвидят и трябва постоянно да се следи потокът от информация.
- ПИК освен агенция се превърна и в голям форум, как хората реагират на новините, може ли да се направи социология на интересите им?
- Под някои от публикациите е имало и до 250 коментара. Хората се вълнуват от изборите сега, но във фокуса им са не само криминалните новини, но и новините около един "ВИП брадър" например. Новините около риалитата са много четени. Гледаме да задоволим и тези техни желания и да пускаме новини и за това шоу. Имаме различен таргет от посещения, от всички възрасти, така че гледаме да пускаме най-разнообразна информация.
- Опитвате се да правите читателите свои репортери, какви материали най-често ви изпращат?
- Даваме възможност на всеки читател да бъде репортер - най-вече ни изпращат материали за катастрофи, за неправилно паркирани автомобили, за това, че са обект на кражби и на други битови престъпления.
- Кое от събитията ви е впечатлило най-силно?
- Може би най-драматично беше връщането на отвлечената дъщеря на Брендо - Лара. Бях отишъл на кино, 5 минути преди 23 ч ми звъннаха в киното, че Лара е върната. Бяхме първите, които го пуснахме в публичното пространство. В този час никой не си вдигаше телефона, нито от прокуратурата, нито от ГДБОП, нямаше как да го потвърдим. Въпреки това поехме отговорността да публикуваме тази добра новина. Отидох на място до къщата на Брендо да питам охраната му. Те реагираха враждебно, искаха да ми отнемат телефона. Успяхме да я потвърдим едва около 1 ч след полунощ.
- Колко пъти са ви заплашвали досега?
- Не искам да се правя на герой. Не съм получавал заплахи, по-скоро като криминален журналист съм бил заплашван. Заплахите идват по различни канали и в различна форма. Но всеки живот има начало и край, аз съм подготвен за това.
- Като човек на перото кое ви изкуши да направите интернет агенция?
- С Недялко Недялков бяхме изкушени да направим модерен проект, който да изпреварва времето. Още преди 2 години електронните медии бяха флагманът на бързата информация. Начинът ни на живот е устроен така, че живеем бързо и модерно. Сега правим нов проект, който съм сигурен, че ще постигне успеха на агенцията - седмичния вестник "Час Пик".

ПИК В ЦИФРИ

Най-много посещения на ден - 700 000
Най-много посещения на месец - 13 673 173
Брой импресии - 34 334 914
Номер 1 сред информационните сайтове - 942 919 посещения
Номер 3 сред всички сайтове у нас

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай