Ден на шегата. 10 любопитни факта за 1 април

Как възниква празникът?

Ден на шегата. 10 любопитни факта за 1 април | StandartNews.com

Честит 1 април, Ден на шегата. Как възниква празникът? Историите са много. Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме идва от Франция, по времето на Луи XIV и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, за да отбележат деня.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Празникът на глупците (Festus Fatuorum) се отбелязвал още древния Рим – в средата на февруари. Други търсят корените на Деня на шегата в римския фестивал в чест на Хилария, провеждан на 25 март.

Ето 10 малко известни факта за 1 април

1.  На 1 април 1957 година BBC излъчва филм за швейцарски фермери, които отглеждат спагети в градините си и са благодарни за високия добив през годината. Резултатът от тази шега бил дъжд от молби на зрители, които искали да получат семена от растението.

2. На 1 април 1965 година в Дания било пуснато съобщение в пресата, че парламентът е приел закон всички кучета в страната да се боядисат в бяло. Имало и обосновка на решението, според която промяната се налагала, за да има по-голяма безопасност на пътя.

3. На 1 април 1975 година  в Австралия излиза съобщение, че страната минава към метрично време, според което една минута ще бъде 100 секунди, един час – 100 минути, а един ден – 20 часа. Стигнало се дотам, че един политик дори приветствал новата система като нещо обещаващо, а клиентите в голям универсален магазин поискали помощ за това как да си сверяват часовниците според новата система.

4. На 1 април 1998 година Burger King обявяват, че пускат сандвич за леваци. В рекламата се казвало, че за да се опита истинския вкус на сандвича той трябвало да се държи задължително с лявата ръка.

5. На 1 април 2008 година BBC излъчват видео разказващо за летящи пингвини. В него се твърдяло, че птиците са летели чак до тропическите гори в Южна Америка, за да избягат от суровото антарктическо време.

6.  През 2011 година Ikea прави на глупци своите фенове. Мебелната компания обявява, че пуска в продажба високи столчета за кучета с дупка на седалката за опашката и подпорки за лапите. Хората повярвали на щурата идея, тъй като рекламата гласяла, че с новото столче кучето ще стане истинска част от семейството.

7. На първи април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки "Риглис" през 1891 г. и "Епъл" през 1976 г.

8. Първата известна връзка между първи април и шегата е в "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър.

9. Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Денят на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

10. На първи април 1889 г. на пазара в Чикаго излиза първата успешна миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, заявила, че "машината мие по-бързо от прислугата й".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай