ДАНС не работи по издирването на Сертов, а помага при наличие на информация

ДАНС не работи по издирването на Сертов, а помага при наличие на информация | StandartNews.com

София. Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Владимир Писанев заяви пред журналисти, че ДАНС не работи по издирването на бившия шеф на агенцията - Петко Сертов, а само помага при наличие на информация. "Нямаме никакви данни за момента", каза още Писанчев след заседанието на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

„Ако получим информация, веднага ще я дадем", добави Писанчев, цитиран от Фокус.

По думите на Писанчев, който от служителите придобие информация, ще я предостави и тя ще бъде дадена на МВР.

„Това не е наше разследване", допълни шефът на ДАНС.

На въпрос във връзка с това, че в медиите са се появили публикации, че Петко Сертов е разработвал настоящи депутати, евродепутати, членове на кабинета „Станишев", Писанчев каза, че около този случай се е създала голяма митология.
„Докато не намерим информация за самия г-н Сертов, колата, всичко е само версия и предположение", каза той.

По отношение на това, че се е появило твърдение, че ДАНС е овладяна от ДПС, Писанчев заяви, че напоследък има твърде много твърдения за ДАНС, които той определи като глупави.

„Притесняват ни мотивите на ЗИД за МВР, които според нас не са издържани. Не бива Закона за ДАНС да се променя с преходни и други разпоредби на друг закон за друго ведомство. Хубавото е, че явно се налага мнението технически операции да останат в ДАНС може би", каза още Писанчев.

По отношение изваждането на ГДБОП от ДАНС, Владимир Писанчев обясни, че ГДБОП е дошла в ДАНС по решение на Народното събрание и е трябвало да го изпълнят. „Положихме абсолютно всички усилия да накараме тази структура да работи", подчерта Писанчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай