Червената светлина може да подобри зрението

Според проучване няколко минути вглеждане в наситена червена светлина може да подобри зрението

Червената светлина може да подобри зрението | StandartNews.com

Няколко минути вглеждане в наситена червена светлина биха могли да имат ефект върху предотвратяване на намаляването на зрението с напредване на възрастта, според ново проучване, публикувано в The Journals of Gerontology.

Ще бъде толкова лесно, колкото миенето на зъбите стига бъдещите изследвания да го подкрепят, това може да спаси зрението.

"Не е нужно да го използвате много дълго, за да започнете да постигате силен резултат", казва водещият автор Глен Джефери, професор по невронауки в Лондон.

В пилотното проучването са участвали 24 участници на възраст между 28 и 72 години, всички без очни заболявания. Първо изследователите изпробвали чувствителността на фоторецепторите в ретините им. Те се състоят от конусовидни и пръчковидни клетки. Първите са отговорни за цветното зрение, докато вторите са важни за периферното зрение и за зрението при здрач и на тъмно.

Учените дали на участващите в експеримента доброволци специално конструирани малки LED фенерчета. Тяхната задача: да гледат в червения светлинен лъч в продължение на три минути всеки ден в продължение на две седмици. След това тестовете за чувствителност на фоторецепторите били повторени.

Експериментът показал, че от лечението с червена светлина се отразява само на по-възрастни хора. Производителността на конусовидните клетки се подобрила значително при хора над 40 години. Никаква промяна не е била измерена при по-млади доброволци.

Подобрението е особено ясно при разпознаването на синия цвят. Това е и цветовата гама, при която зрението обикновено се влошава най-много.

Производството на лампите не е много скъпо. Всяко лечебно червено LED фенерче струва на изследователите около 13 евро.

Една от добрите страни на използването на червена светлина е, че тя е безопасна. Всички изследователи тествали червените светлини на собствените си очи, преди да започнат изследването и не открили лош ефект.

Учените предупреждават: Ретината е силно чувствителен орган. LED светлината и особено лазерната светлина може да причини трайни повреди. Затова, моля, не гледайте в импровизирани или самостоятелно изработени лампи при никакви обстоятелства! Публикуваното проучване е част от основни изследвания. Все още няма констатации за възможни дългосрочни щети, причинени от подобно лечение, и няма медицинско одобрение за подобна терапия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай