Боровинките - суперхрана за дълъг живот

Вижте как да приготвите гръцки сладкиш и коблер с боровинки

Боровинките - суперхрана за дълъг живот | StandartNews.com

Малките плодчета са признати за номер 1 в света на антиоксидантите. Богати и на витамин С, витамин В комплекс, витамин Е, витамин А, меден (много ефективен имунен строител и антибактериално вещество), селен, цинк и желязо (насърчава имунитет чрез повишаване Хемоглобин и концентрация на кислород в кръвта), може сериозно да засили имунната ви система и да предотврати инфекциите.
Боровинките предпазват и от загуба на памет.


Гръцки сладкиш с локум и боровинки

Необходими продукти:
брашно - 220 г
бакпулвер - 1 п.
сол - 1 щипка
краве масло - 60 г меко
захар - 200 г
кисело мляко - 1 ч.ч. малка
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 125 мл
ванилена захар - 1 пакет
локум - 100 г
боровинки - 400 г
шоколад - 50 г цял

Начин на приготвяне: За този гръцки сладкиш се пресяват заедно брашното, бакпулверът и солта.
Смесват се маслото и захарта, като се бъркат минутка и се прибавя киселото мляко и яйцето и се разбърква.
Прибавя се прясно мляко и ванилената захар и към получената смес се прибавя пресятото смесено брашно, бърка се до хомогенна смес.
Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с галета форма.
Към сместа се прибавят боровинките и ситно нарязаният локум, поръсва се с шоколада.
Плодовият сладкиш се пече на 180рC до 50 минути.
Гръцкият сладкиш с локум и боровинки се сервира със сладолед.


Клафути с боровинки

Необходими продукти:
боровинки - 400 г или плодове микс по избор
яйца - 3 броя
захар - 100 г
ванилия - 1 ч.л. екстракт
брашно - 80 г
сол - 1 щипка
сметана - 120 г
прясно мляко - 95 г
пудра захар - 1 - 2 с.л., за наръсване
масло - за намазване на формата

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата и захарта до пухкавост и постепенно добавете ванилията и брашното, смесено с щипка сол. Разбъркайте добре и прибавете прясното мляко и сметаната. Намажете с масло форма или тава с диаметър 26 см и сипете в нея около 1/3 от сместа. Сложете я в предварително загряна на 200 градуса фурна за 3 минути. Извадете и върху тестото разпределете почистените и отцедени боровинки (или др. плодове по избор). Запазете 1-2 шепи плод за отгоре.
Излейте останалото кексово тесто, разпределете заделените боровинки и върнете във фурната да се пече за 30-40 минути.
Първият половин час не отваряйте фурната, за да не спадне клафути-то. На 15 минута от печенето може да изключите горния реотан, за да не прегори.
След 30-тата минута проверете как е сладкиша и при нужда пуснете отново горния реотан


Сладкиш с боровинки

Необходими продукти:
яйца - 2 бр. (големи)
захар - 200 г, кристал
заквасена сметана - 200 г
зехтин - 100 мл
ванилия - 1 п, суха
брашно - 260 г, бяло
бакпулвер - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
лимонова кора - от 1 лимон
лимонов сок - от 1/2 лимон
нишесте - 1/2 с.л.
боровинки - 450 г
пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне: Фурна - 180 градуса; Работи се с тортена форма с диаметър около 22-24 см, с ринг, покрита с хартия.
С миксер се разбиват до побеляване яйцата и захарта. Добавят се сметаната, мазнината, ванилията, сол и се разбърква на бавни обороти на миксера. Брашното и бакпулверът първо се пресяват и след това се прибавят на порции към сместа.
Разбърква се с телена бъркалка. Добавя се настърганата кора лимон и сок от 1/2 лимон. Половината от сместа се изсипва във формата. Оставя се настрана.
Плодовете се разбъркват с нишестето и сок от 1/2 лимон и се добавят, но само половината от тях. Отгоре се изсипва и другата част от тестото и се покрива с другата част от плодовете.
Пече се на 170-180 градуса за около 25-30 мин. След като се охлади се поръсва с пудра захар.


Боровинков коблер

Необходими продукти:
5 ч.ч. пресни боровинки, 1/3 ч.ч. и 3 с.л. захар, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1/4 ч.л. смлян кориандър, 1 с.л. царевично нишесте, 1 1/2 ч.ч. универсално брашно, 1 1/2 ч. л. бакпулвер, 3/4 ч.л. сол, 1 1/2 ч.ч. сметана, ванилов сладолед или бита сметана, за сервиране.

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 185 градуса. Поставете боровинките, 1/2 ч.ч. захар, лимоновия сок и кориандъра в голяма купа и разбъркайте. Ако искате коблера да бъде по стегнат добавете и царевичното нишесте. Прехвърлете сместа в съд за печене.
Поставете брашното, останалите 3 с.л. захар, бакпулвера и солта в голяма купа и разбийте, за да се смесят добре. Прибавете 1 1/4 ч.ч. от сметаната и разбъркайте, докато се образува тесто. Добавете останалата част от сметана и разбъркайте, за да се комбинират.
Омесете тестото и разделете на 8 порции като оформите всяка като кръг с дебелина около сантиметър. Поставете окръжностите в тавата, като оформите отделни порции. Печете, докато тестото се сдобие с златисто-кафява коричка, 45 до 55 минути.
Извадете от фурната и охладете поне 10 минути преди сервиране. Сервирайте коблера топъл или на стайна температура, гарниран с ванилов сладолед или бита сметана.

Камембер на тиган

Необходими продукти:
камембер - 240 г
зехтин - 2 с.л.
пълнозърнест хляб - 5 - 6 филийки
сладко от боровинки - 3 - 4 с.л. (с цели плодчета)

Начин на приготвяне: Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън-една степен под максималната. Сложете една лъжичка зехтин и запечете сиренето от двете страни до приятен загар, като обръщате периодично, за да се стопли и омекне хубаво отвътре. При обръщането сложете и другата лъжичка зехтин. Прехвърлете в плато и отгоре сложете сладкото от боровинки. Поднесете веднага с филийките пълнозърнест хляб - по желание запечени.

Боровинков ликьор

Необходими продукти:
боровинки - 340 г
лимонова кора - от 1/2лимон
карамфилчета - 3 цели
водка - 1 1/2 ч.ч.
захарен сироп - 3/4 ч.ч.
Начин на приготвяне: Намачкайте боровинките с вилица. Сложете ги в буркан, а към тях добавете лимоновата кора, карамфила и водката. Затворете буркана добре и го приберете на хладно и студено място за 3 месеца. Разклащайте го по няколко пъти на ден. След като изтече този период, извадете плодовете и прецедете водката с тензух. Изсипете към нея захарния сироп и отново затворете буркана. Приберете на студено и тъмно място за още месец. Преди да консумирате, прецедете течността още веднъж през тензух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай