Блага пита за Бабинден

На празника се хапва питка, баница и печена кокошка

Блага пита за Бабинден | StandartNews.com
  • На 8 януари отблезяваме Бабинден. Нарича се така, защото на празника се почита помощта на бабите от селото, която те са оказали на младите майки по време на раждането, или т.нар. бабуване. Денят е свързан с традиции – ритуално къпане на бебенцата, гощавка в дома на бабите, песни и веселие. Какъв по-хубав повод от раждането на дете. На Бабинден се хапва питка, баница, печена кокошка.

Необходими продукти: 300 мл прясно мляко, 150 г кисело мляко, 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката, 5 с. л. олио, 1 и 1/2 ч. л. сол, 1 с. л. захар, 7 г суха мая, 800-850 г брашно, 50-60 г меко краве масло

Начин на приготвяне: Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, топлите млека и яйцето + 1 белтък. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. След като удвои размера си го премесете наново.

Разточете на набрашнен плот в кръгла форма и намажете с мекото масло. След това навийте на руло и нарежете рулото през 6-7 см. Режете под наклон един път надясно, един път наляво. Получават се парчета в леко ромбоидна форма.Не е фатално и да не са еднакви. Както казваше баба "печката си знае работата". Ще стане красиво, както и да ги нарежете.

Намаслете и набрашнете тавата, в която ще печете и наредете малките рула. Намажете питката с разбит жълтък и оставете за 5 минути. След това печете за 40 минути на 180 градуса до готовност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай