Битката с Ковид определи идеалния за живеене град

Токио измести Лондон

Битката с Ковид определи идеалния за живеене град | StandartNews.com

Токио е идеалният за живеене град. Това сочи актуализираната годишна класация на престижното списание „Global Finance“. През 2020 г. концепцията за най-добрия град за живеене се промени. Вече не са важни само възможностите за развлечения и култура, екологичен въздух и заплата, с която хората да се и освен това да спестяват. Всеки търси сигурност за здравето си, пише БГНЕС. Това е причината годишната класация на списание „Global Finance“ да бъде актуализирана. В търсенето на най-добрия град за живеене в света се включват обичайните си параметри, но се добавят и данните за смъртните случаи от Covid-19 на милион жители като се оценяват с коефициент 3, за да му се даде приоритет.

По този начин, за да бъде градът ни най-добрият в света, е необходимо да постигнем добри резултати в икономическата мощ, научните изследвания и развитието, културното взаимодействие, обитаемостта, околната среда и достъпността (данни от доклада на „Global City Power“), както и доходите на глава от населението (данни от Световната банка ). Но също така и за първи път през 2020 г. са включени данните за засегнатите от пандемията, предоставени от Университета Джон Хопкинс.

Така някои от градовете, които са били в топ 10 или в топ 20, са се сринали до много по-ниски позиции поради лоши данни в пандемията. Брюксел се премести на позиция 43, Милано –на  позиция 40, а испанските Барселона и Мадрид отидоха на позиции 38 и 35.

Лондон, с отлични оценки във всички останали области, би бил категоричен победител в състезанието през 2020 г., но високият процент на инфекции и смъртност от Covid-19 го свали на второ място.

Токио се класира на първото място като един от най-бързите и най-ефективни при справянето с вируса. Почти от първия момент Япония затвори границите и обяви, че отлага Олимпийските игри, като по този начин успя да задържи вируса за кратко време.

Еко топ 10 на най-добрите градове за живеене през 2020 г.

 

1. Токио, Япония

2. Лондон, Великобритания

3. Сингапур, Сингапур

4. Ню Йорк, САЩ

5. Мелбърн, Австралия

6. Франкфурт, Германия

7. Париж, Франция

8. Сеул, Северна Корея

9. Берлин Германия

10. Сидни, Австралия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай