Биолози рисуват с бактерии

Екип от Русе продължава практиката на Луи Пастьор

Биолози рисуват с бактерии | StandartNews.com

Русенски екип от биолози за трети път участва в изложба със свои рисунки, които се правят от живи бактерии, съобщи БНТ.

Инициативата се заражда преди години в специализирано научно издание. Целта е участниците да развихрят въображението си и да покажат творческите си заложби.

В екипа, който създава картините с бактерии, е Татяна Малакова, която е биолог в лабораторията на Университетската болница „Канев" в Русе. Тя и нейни колежки вече са усвоили тънкостите на рисунките. За платно им служи плосък стъклен съд, на дъното на който има поставен гел, а за четка използват специален уред.

По думите на Малакова, процесът на рисуване започва с избора на подходящи бактерии, които образуват пигвенти. 

Живите организми имат червен, зелен кафяв или друг цвят, разказват микробиолозите. За да стане картината, първо се взема от определен вид бактерия и се рисува с нея на дъното, после се правят очертанията с другия цвят. След това е нужен период за култивиране на бактериите, който е 24 часа при 37 градуса. Чак тогава бактериалната култура става видима с просто око. 

Картините обаче имат кратък период на съществуване - до 2 седмици и то ако се съхраняват в хладилник. Биолозите предупреждават, че аматьори не бива да се опитват да рисуват с бактерии, защото при определени обстоятелства те могат да станат опасни и да причинят инфекция.

Първият художник, рисувал с тази изразна техника, е не кой да е, а самият Луи Пастьор. Човекът, на когото науката дължи откриването на ваксините, пастьоризацията и бактериалната ферментация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай