Била ли e Земята изцяло под вода

Това може да е било факт

Била ли e Земята изцяло под вода | StandartNews.com

Океанът покрива повече от 70% от повърхността на Земята днес, но преди повече от 3 милиарда години цялата планета може би е била покрита с вода. За да проучи каква е била планетата преди милиарди години, екип от изследователи се обърна към индиректните методи за анализ в геоложки обект в Австралия, известен като Пилбара.

Днес регионът е на 100 километра във вътрешността на континента, но преди 3,2 милиарда години той е бил под вода. Всъщност някога е имало и древни хидротермални отвори там, където морската вода бълбука през океанското дъно.

"Няма проби от наистина древна океанска вода, но ние имаме скали, които са взаимодействали с тази морска вода и си спомнихме за това взаимодействие", казва водещият учен Бенджамин Джонсън, асистент в Държавния университет в Айова, предаде БГНЕС.

Пробите от Австралия показват, че древната вода в региона е съдържала повече кислород-18, отколкото сега.

Тъй като континентите са покрити с богата на глина почва, която е ефективна при улавяне на кислород-18, екипът смята, че ако не е имало континенти, покрити с почва, в океана би присъствал повече кислород-18. Откритието предполага, че не е имало много суша преди 3.24 милиарда години


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай