Аномалия с времето - до кога ще продължи януарската пролет

Живакът стига 18°, застидяване в края на седмицата

Аномалия с времето - до кога ще продължи януарската пролет | StandartNews.com

Новата седмица ще започне с необичайно високи температури за началото на годината.

През първата ѝ половина се очаква средната месечна температура в страната да бъде с 8-10 градуса над климатичната норма. Преобладаващите максимални температури през предстоящата седмица  ще бъдат между 12° и 18°С. Поради необичайно топлото време у нас са възможни температурни рекорди. Промяна на времето се очаква към края на седмицата, пишат от Meteo Balkans.

 През нощта срещу понеделник облачността в страната ще бъде разкъсана, като на много места ще намалява до ясно време. След спирането на западния вятър след полунощ в Дунавската равнина видимостта временно ще бъде намалена. Очакваните минимални температури в страната ще са между 4° и 8°. По-ниски сеочаква да са сутрешните градуси в Западна България – до 3-4°С. 

През деня в понеделник мъглите около речните басейни бързо ще се вдигнат и над страната ще преобладава слънчево време. Повече облаци очакваме в Източна България, но валежи не се очакват. 

Вятърът през деня ще е умерен, а в Дунавската равнина – до временно силен от запад. Температурите ще се повишат и очакваните максимални ще са между 12-17°С.

Пренос на по-топла въздушна маса от юг-югозапад ще повиши чувствително температурите на Балканският полуостров. Във вторник и сряда над страната ще преобладава слънчево време, с мъгли в сутрешните часове. Повече облаци очакваме в Южна и Източна България и по планините, но облачността ще е предимно средна и висока и валежи не се очакват. 

Минимални температури в страната ще са между 3° и 8°, а максималните  ще се повишат с 2-3 и ще достигнат стойности до 12° - 18°. 

И през двата дни времето в планините ще е предимно слънчево и чудесно за туризъм и зимни спортове. Поради високите температури и обилното снеготопене обаче рискът от лавини ще е много висок. По-значителна облачност очакваме в следобедните часове над Родопите и в Централна Стара планина, но ще остане без валежи. Вятърът около обяд ще се усили до силен от юг-югозапад и ще се затопли. Максималната температура на височина около 1200-1300 метра надморска височина ще бъди около 9-12°, на 2000 метра - около 6°.

Времето в четвъртък ще започне със слънце, но в сутрешните часове на места в Горнотракийската низина и близо до р. Дунава видимостта ще бъде временно намелена. Повече облаци очакваме около обяд и след обяд, като заоблачавенето ще започне от северозапад. Вятърът ще се усили и температурите ще започнат да се понижават. До вечерта в Западна и Централна България ще завали дъжд. Температурите в страната ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайното за първата половина от януари. 

Временно спиране на валежите се очаква в петък, но и тогава ще се задържи облачно. Понижението на температурите ще продължи и максималните ще са между 5-9°С.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай