Ананасът ни пази от Ковид-19

Ензимът бромелаин може да се използва като антивирусен агент

Ананасът ни пази от Ковид-19 | StandartNews.com

Ананасът ще се окаже новото оръжие в борбата срещу коронавируса. Това показва американско изследване, предаде сайтът "Медикъл нет нюз". Авторите му от Медицинския център към университета на Небраска съвместно с колеги от Управлението за контрол на храните и лекарствата (FDA) са установили, че ензимът бромелаин в ананаса или стъблата му може да се използва като антивирусен агент не само срещу Ковид-19, но и срещу потенциални бъдещи коронавирусни огнища.

Настоящото проучване показва, че протеолитичният ензим бромелаин потиска активността на вируса SARS-CoV-2, оказвайки ефект едновременно върху три компонента, за сметка на които патогенът попада в тялото и започва да се размножава, провокирайки болестта Ковид-19.

Предишни изследвания са демонстрирали, че бромелаинът може да се прилага като терапия при пациенти, страдащи от възпаления и болка. Съединението освен това се абсорбира добре и има продължителна биологична активност. Всички тези предимства на ензима могат да бъдат използвани и в лечението на болни от Ковид-19, отбелязват изследователите, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай