Американци дават $185 000 за монумента на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа ще получи от американската фондация „Гети” безвъзмездно финансиране

Американци дават $185 000 за монумента на Бузлуджа | StandartNews.com

Паметникът на Бузлуджа ще получи от американската фондация „Гети” безвъзмездно финансиране в размер на 185 000 долара, с които да бъде направен план за консервация на монумента, съобщи бТВ.

Социалистическата забележителност е сред 10-те класирани за грантовете по инициативата Keeping It Modern („Да го запазим модерно”) за 2019 г. Целта на „Гети” е запазване на най-впечатляващите образци на архитектурния модернизъм.

„Изглеждащ като бетонно НЛО, кацнало на прохода Шипка в Балкана, вдъхновеният от брутализма монумент на Бузлуджа е построен за 90-годишнината от основаването на Българската социалистическа партия. Той е бил един от най-популярните исторически обекти в България до затварянето си в края на комунистическата власт. Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценен най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин може отново да влезе в обществена употреба”, пишат от „Гети”.

От 2014 г. до наши дни по същата програма са били подкрепени 64 емблематични обекти на архитектурата от XX век от целия свят, сред които е операта в Сидни.

Ветерани и млад архитект ще възстановяват паметника на Бузлуджа

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа, припомнят от сайта на инициативата за връщане на Монумента към нов живот.

В работата по проекта ще участват български и чуждестранни специалисти, като ключова роля ще има оригиналният автор на паметника акад. Георги Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай