Акумулаторен гайковерт – как да изберем правилния модел

Ето няколко параметъра, коментирани от експертите, които са от полза при избора

Акумулаторен гайковерт – как да изберем правилния модел | StandartNews.com

Всеки майстор, който се занимава професионално с ремонти на различни уреди или строителство, както и любителите, междувпрочем, се нуждае от един безценен инструмент - акумулаторен гайковерт. Този инструмент е незаменим за завинтване на винтове, пробиване на отвори и други работи, когато наблизо няма електрическа мрежа.

Но как да изберем сред толкова много марки и модели правилният акумулаторен гайковерт? Ето няколко параметъра, коментирани от експертите, които ще ви помогнат много.

Акумулаторен гайковерт – вид на батерията

Има два вида акумулаторни батерии: никел-кадмиева и литиево-йонна. Основната разлика между тези два вида е процесът на зареждане.

  • Никел-кадмиевата батерия винаги трябва да бъде напълно заредена, в противен случай ще запомни до какво ниво е заредена и след това няма да се зареди над тази маркировка. 
  • Литиево-йонните батерии нямат подобен ефект на паметта. Те могат да бъдат зареждани по всяко време, без да се чака пълното зареждане. Освен това тези батерии са по-леки от никел-кадмиевите, така че гайковертите тежат малко по-малко с тях. Друг плюс на литиево-йонните батерии е, че те не губят заряд по време на съхранение. Дори и да не сте използвали инструмента няколко месеца, но сте го поставили в чекмедже или килер напълно зареден, можете пак да го използвате веднага. Никел-кадмиевата батерия ще трябва първо да се зареди, при същата ситуация. Единственият недостатък на   литиево-йонните батерии е цената. Моделите с такава батерия са по-скъпи от моделите с никел-кадмий, но всяка година цената става все по-приемлива. 
  • Никел -кадмиевата батерия трябва да се презарежда дори когато не се използва. Ако не направите това, батерията може да се повреди.

Акумулаторен гайковерт – капацитет на батерията

Капацитетът на батерията влияе върху продължителността на едно зареждане. Колкото по -голям е капацитетът, толкова по-дълго ще трае работата на гайковерта. Битовите модели най -често са оборудвани с батерии с капацитет 2 Ah, професионални инструменти - с батерии от 2 до 6 Ah.

Професионалните акумулаторни гайковерти винаги са оборудвани с поне две батерии. Това е необходимо, за да не се прекъсва работата, когато батерията се разрежда: разредената може бързо да бъде заменена с „свежа“. Домакинските най-често се продават с една батерия в комплект.

Батерията с капацитет 2 Ah е достатъчна за 4-5 часа работа, а това най-често е достатъчно за тези, които планират да използват инструмента само у дома за дребни ремонти. Втората батерия едва ли ще е необходима, но ако искате и имате нужда от нея, можете да я купите.

Акумулаторен гайковерт – живот на батерията и гаранция

Ако имате нужда от акумулаторна отвертка, която да използвате от време на време у дома, по -добре е да вземете непрофесионален модел. 

При покупка е проепоръчително да проверите дали има гаранция за батериите. Днес много производители са удължили гаранцията, така че ако батерията се повреди, можете да разчитате на гаранционно обслужване.

  • Въртящ момент

При избора на отвертка мнозина обръщат внимание на напрежението на батерията: колкото по -високо е то, толкова по-голям е въртящият момент. Това, обаче, не е напълно вярно. Сред отвертките от различни производители или дори инструменти от един и същ производител, модел с батерия 10,8 V може да има по-висок въртящ момент от машина с 14 V.

Всичко е свързано с механизма на скоростната кутия и двигателя на отвертката. Има леки модели, с момент 15–40 Nm, а има и големи - с момент над 50 Nm. Леките отвертки са удобни за използване за дребни монтажни работи. Вторият тип са подходящи за работа, където се изискват много усилия или пробиване с голям обем.

При избора е добре да се обърне внимание предимно на въртящия момент, а не на напрежението на акумулатора. За да закачите няколко рафта, да направите дупки в дърво или гипсокартон, се нуждаете от лека отвертка с въртящ момент до 40 Nm. Това е напълно достатъчно и не е нужно да плащате повече за батерия, която е твърде мощна.

  • Тегло

Колкото по-малко тежи един акумулаторен гайковерт, толкова по-лесно се работи с него. Обикновените модели, предназначени за домакинството, тежат от 900 г до 1,5 кг. Преди покупка е добре да хванете гайковерта, за да разберете веднага дали ще ви е удобно да го използвате. Инструментът трябва да лежи удобно в ръката и да не е твърде тежък, така че ръката да не се уморява по време на работа.

Как да изберем добър акумулаторен гайковерт

Дайте предпочитание на инструменти с литиево -йонни батерии - те нямат ефект на паметта върху нивото на зареждане, тежат малко и не се разреждат по време на съхранение.

Обърнете внимание на въртящия момент, а не на напрежението на батерията. Колкото по -голям е въртящият момент, толкова по-мощен е инструментът. Акумулаторен гайковерт с въртящ момент 15–40 Nm е подходящ за домакинска работа.

Оценете вашите нужди за непрекъсната работа с инструмента. Това ще ви помогне да изберете батерия с достатъчен капацитет. Ако имате нужда от инструмент за домашна употреба, можете да изберете батерия с капацитет 1,5-2 Ah, която може да работи 4-5 часа с едно зареждане. За професионална работа се нуждаете от по-мощна батерия - 2–6 2 Ah.

И накрая, дайте предпочитание на акумулаторен гайковерт с удължена гаранция за батерията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай