Ах, този шоколад. 5 вълшебни рецепти

Шоколадът укрепва имунната система. Ето 5 рецепти с които да му се насладите

Ах, този шоколад. 5 вълшебни рецепти | StandartNews.com

Антиоксиданти в какаото отпускат стените на кръвоносните съдове, което помага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението. Освен че помага за подобряване работата на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове, шоколадът укрепва и имунната система. Безспорно обаче най-голямото му предимство е намаляването на стреса, което от друга страна предразполага за дълголетие.

Мокър шоколадов сладкиш

Необходими продукти:
яйца - 3 бр.
захар - 180 г
прясно мляко - 180 мл
олио - 50 мл
какао - 2 - 3 с.л.
бакпулвер - 2 ч.л.
брашно - 300 - 350 г
За шоколадов сироп:
прясно мляко - 200 мл
захар - 200 г
олио - 3 с.л.
какао - 2 с.л.
За глазурата: течна сметана - 50 мл, черен шоколад - 50 г, олио - 1 - 2 с.л., бял шоколад - за украса
Начин на приготвяне: Първо се приготвя сиропа и се остава да се охлади.
В касеролка се смесват захар, прясно мляко, олио и какао и се загряват, докато захарта се разтопи. Оставя се на хладно. С миксер се разбиват яйцата със захарта. Прибавят се олио, прясно мляко, хладко, не от хладилника, какао и накрая брашното с бакпулвера. Разбърква се чудесна шоколадова смес, която сипваме в тавичка върху хартия за печене.
Печем блат в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка и изваждаме от тавата, за да свалим хартията, и отново връщаме в тавата.
С клечка за зъби набождаме блата и заливам сиропа на два пъти, докато приготвеният сладкиш го поеме.
Оставяме да се охлажда, и приготвяме глазурата. Загрява се сметана, без да завира, добавят се парчета черен шоколад и се разбърква на еднородна шоколадова смес. Сваля се от котлона и добавяме 1-2 с.л. олио, разбърква се. Обръщаме сиропирания сладкиш в тавичка, отгоре заливаме с глазура. След като леко се охлади готовият шоколадов сладкиш, поръсваме с бял филиран шоколад за декорация.
Добре е да остана за 3 часа или 1 нощ в хладилника.

Турон със солено тофи

Необходими продукти:
шоколад - 100 г млечен
черен шоколад - 100 г , 50% какао
свинска мас - 40 г пречистена, без миризма
корнфлейкс - 20 г
кафява захар - 100 г
масло - 50 г солено
сметана - 75 г течна, сладкарска, 35%
сок от лимон - 1 ч.л.
карамел - 10 г гъст топинг
сол - 6 щипки, на люспи

Начин на приготвяне: Настържете двата вида шоколад и разтопете заедно с маста на водна баня при 50 градуса температура.
Разбъркайте много хубаво и оставете за 3-4 минути да поизстине. Сложете хрупкавия корнфлейкс към шоколадовата маса, разбъркайте и сипете на равен пласт във форма за турон с размери 19?9?2.5 см. Ако нямате специална форма за турон, използвайте разрязана кутия от прясно мляко или дървена кутийка с тези размери, облицована с хартия за печене.
Оставете шоколада да стегне в хладно помещение за минимум 20 минути. Поръсете със 2-3 щипки люспеста сол, в никакъв случай обикновена фина или пък едра на твърди гранули. Аз използвам марката и вида Малдон.
Соленото тофи пригответе, като загреете всички посочени за него продукти и бъркате непрестанно 15 минути на 120 градуса.Трябва да се сгъсти и стане лепкаво. Сипете тофито върху шоколада, заравнете бързо, преди да стегне, и отгоре отново поръсете със солените люспи.
Приберете в хладилник за 6 часа, след това може да нарежете Турона на правоъгълници и да поднесете на коледната или новогодишна трапеза. Разкошен шоколадов турон със солено тофи с перфектен баланс на сладко със солените деликатни нотки.

Мус с черен шоколад

Необходими продукти:
яйца - 4 бр. пресни
захар - 1/4 ч.ч.
сметана - 2 и ? ч.ч. течна, за разбиване
шоколад - към 230 г черен за готвене

Начин на приготвяне: Разбийте жълтъците на яйцата за около 3 минути с миксера, добавете захарта и доразбийте.
Загрейте в подходящ съд на котлона 1 ч.ч. сметана, след което при непрекъснато разбиване добавете половината от нея към жълтъците, върнете сместа в съда и отново на котлона разбивайте на слаб колтон за около 5 минути, като в никакъв случай не трябва да завира.
Добавете начупения шоколад, изчакайте малко, за да се затопли в крема и разбийте до еднородност.
Покрийте съда и оставете за 2 часа в хладилника. Разбийте останалата 1 и 1/2 ч.ч. сметана на пухкав крем. Внимателно я добавяйте на части към шоколадовата смес за муса и объркайте до еднородна смес. Разпределете шоколадовия мус в подходящи десертни чашки.

Орехови рулца с шоколад

Необходими продукти:
300 г брашно
10 яйца
150 г орехи, смлени
200 г масло
200 г шоколад, готварски
300 г пудра захар

Начин на приготвяне: Захарта се разделя на две равни части. Едната част се смесва с 6 жълтъка, предварително отделени от белтъците. След като сместа стане пухкава се добавят брашното и орехите. Накрая се прибавят и белтъците, които междувременно сте разбили на сняг. След като смесите продуктите разбъркайте с лъжица, за да не спаднат белтъците.
Подгответе правоъгълна тавичка за печене, намазнете я и я застелете с хартия за печене. Изсипете сместа в нея и печете в умерена фурна, докато тестото добие приятен загар и е готово (но не твърдо изпечено!).
Извадете тестото от фурната и оставете да се охлади. Когато изстине, така че да можете да го докоснете (не напълно изстинало), го навийте на руло, за да добие нужната форма.
За крема: Оставете маслото на стайна температура да се размекне. След това го смесете с другата половина от пудрата захар с помощта на миксер. Разделете останалите жълтъци от белтъците. Добавете жълтъците към сместа с маслото. Начупете шоколада, разтопете го на водна баня и прибавете и него. Разбийте белтъците на сняг и добавете и тях. Разбъркайте с лъжица, докато сместа добие кремообразна текстура.
Когато рулото е напълно изстинало, намажете тестото с крема от вътрешната му страна и след това внимателно навийте. По желание настържете още малко шоколад отгоре за декорация.

Брауни с банани и без брашно

Необходими продукти:
3 големи банана
1 и 1/4 купичка течен шоколад
3 яйца
2 супени лъжици какао
1 и 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
Начин на приготвяне: Обелете бананите, нарежете ги на парченца и ги сложете в блендер. Към тях прибавете останалите съставки. Всичко се смила до получаването на гладко тесто. Изсипете тестото в леко намаслена тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай