5 мистерии, за които учените нямат обяснение

Защо хора се събуждат от кома и говорят чужд език?

5 мистерии, за които учените нямат обяснение | StandartNews.com

Има много необичайни мистерии, които карат учените да си блъскат главите в области, вариращи от метеорология до медицина. За няколко от тях разказва profit.bg:

1. Защо някои хора се събуждат от кома, говорейки чужд език

През април 2010 г. тийнейджърка в Хърватия се събуди от мистериозна 24-часова кома. Но тогава се случи странно нещо: 13-годишното момиче не можеше да говори с родителите си на родния хърватски. Тя разбираше езика, но можеше да отговаря само на необяснимо гладък немски, език, който току-що бе започнала да изучава в училище. Тя се нуждаеше от преводач, за да може да комуникира със семейството си, а лекарите са зашеметени.

Англоезичен тийнейджър се събужда от кома, говорейки перфектен испански -  Любопитно - Новини Бг

Случаят с тази мистериозна размяна на хърватско-германски език не е единственият пример за мозъчни промени, водещи до необясними езикови феномени. През 2013 г. австралиец се събуди от кома след автомобилна катастрофа, говорейки перфектен мандарин. През 2016 г. тийнейджър от Атланта се събуди от кома, говорейки свободно испански, но имаше проблеми с говоренето на родния си английски.

Лекарите и учените не могат напълно да обяснят тези събития. Ролята на езиковото развитие в мозъка е динамично поле, но не е ясно как може да засегне определени хора толкова драстично.

2. Какво е причинило Тунгуското събитие

На 30 юни 1908 г. мощна експлозия унищожава гора в Сибир близо до река Подкаменная Тунгуска. Огнено кълбо, за което се смята, че е било с ширина до 100 метра, изригва в небето, като поваля около 80 милиона дървета и убива стотици северни елени. Експлозията е толкова мощна, че жителите на най-близкия град, който е на около 55 мили, усещат топлината на експлозията. Смята се, че експлозията, която става известна като Тунгуското събитие, е произвела около 185 пъти повече енергия от атомната бомба, хвърлена над Хирошима.Мистерията на Тунгуския метеорит | Световни Загадки

При събитие с такъв размер и интензивност се очаква източникът да е ясен. Но повече от сто години по-късно учените все още не знаят какво го е причинило. Най-често срещаното обяснение е метеорит. В околността обаче не е намерен кратер от удар или доказателства за някакъв вид извънземен обект в околността. Някои учени по-късно заключават, че това е комета, която е влязла в нашата атмосфера.

Експедиция в района от 1958 г. открива някои обещаващи глобули, които сочат към метеоритен произход. Това се предполага, че ще сложи край на мистерията на Тунгуска, но някои учени все още не са убедени. Документ от 1973 г. предполага, че Земята се е сблъскала с черна дупка, което е довело до масивната експлозия, но бързо е оспорено. По-нататъшните проучвания предполагат, че случката наистина е била някакъв вид метеорна експлозия, но окончателно заключение все още не е намерено, а теориите за катастрофи на НЛО или ядрени експлозии все още съществуват.

3. Как се е образувал кратерът Патом

Тунгуското събитие не е единственото мистериозно нещо, което се е случило в Сибир. Има още едно необяснимо нещо, скрито сред дърветата в района на Иркутск: кратерът Патом , известен още като гнездо на огнения орел, е голямо скално образувание. Кратерът е с диаметър около 160 м и височина 40 метра, с пръстеновидна корона. Открит е през 1949 г. от геолог на име Вадим Колпаков, но вероятно е на около 350 години.

Патомският кратер: мистерия в дълбините на сибирската тайга - Russia Beyond  България

Регионът е дом на якутите, тюркска група, която обитава района от поколения. Според якутската легенда кратерът е зло място и дори елените не смеят да се доближат до него.

Учените първоначално се опитват да обяснят кратерите като резултат от някакъв вид извънземно въздействие. Някои обаче смятат, че това може да е резултат от избухването на природен газ през повърхността на земята. Има толкова много спекулации за образуването в геологичния свят, че през 2010 г. се провежда цяла конференция, посветена на това, наречена Конференция за кратера Патом. Участниците в конференцията постигат консенсус: По тяхна оценка кратерът Патом не е резултат от никакъв метеорит. Те предполагат, че е било създадено от някакъв вид геоложки процес, но в момента това обяснение все още е само предположение.

4. Как действа Плацебо ефектът

Когато учените искат да проучат ново лекарство, те често го тестват в сравнение с плацебо. Като минимум, лекарството трябва да даде по-добри резултати спрямо плацебо, за да се счита за ефективно. Странно обаче, самите плацебо често могат да предизвикат промени в изследваните субекти, въпреки че няма физиологичен механизъм, който да отчита промяната. Истинското, измеримо въздействие от това, което по същество е "фалшиво" лечение, е известно като плацебо ефект.Ефектът плацебо. Как мозъкът регулира работата на имунитета – Мегавселена

Идеята за плацебо ефект съществува поне от 18-ти век, но учените не я разбират напълно. Те знаят, че мозъкът може да извършва сложни невробиологични реакции, само защото очаква резултати, като освобождаване на ендорфини или допамин, когато вярва, че получава антидепресант. Но това не означава, че знае защо го прави. Изследователи от Харвард изучават отрицателните и положителните ефекти на плацебо ефекта и го смятат за холистично преживяване.

Няма обаче обяснение защо плацебо ефектът не винаги работи или защо е по-ефективен при определени хора или ситуации. Засега това е само една от многото уникални и объркващи черти на мозъка.

5. Източникът на звука “Upsweep”

В света на необясними явления има цяла категория мистериозни звуци. Някои идват от космоса, други от отдалечени части на пустинята, а някои особено зловещи от дълбините на океана. Един такъв звук е "upsweep".

6 звука с необясним произход - Алтернативен изглед | Разни 2021

Upsweep съществува поне от 1991 г., когато Тихоокеанската лаборатория за морска околна среда започва да записва SOSUS, която е била подводна съветска система за наблюдение с множество станции за слушане по целия свят. Звукът „се състои от дълга серия от теснолентови извиващи се звуци с продължителност няколко секунди всеки“, съобщават от лабораторията. 

Източникът на звука е около половината път между Австралия и Южна Америка. Любопитното е, че звукът на покачване се променя със сезоните. Най-силно е през пролетта и есента, но учените не знаят защо. Водещата теория зад този мистериозен звук? Вулканична дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай