5 кулинарни шедьовъра за Никулден

6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряцит

5 кулинарни шедьовъра за Никулден | StandartNews.com

6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони.Трапезата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

Пита за Никулден

Необходими продукти: 500 гр брашно, 250-300 мл вода, 1/2 кубче прясна мая, 2 ч.л сол, 1 ч.л захар, 2 с.л зехтин, 1 с.л оцет

Начин на приготвяне: Водата за питата трябва да бъде леко топла, но не гореща - свободно да можете да си държите кутрето в нея.Кубчето мая натрошаваме в дълбок съд (защото шупва), слагаме захарта и заливаме с малко топла вода. Оставяме да втаса за 20 минути.Брашното пресяваме в дълбока купа, правим кладенче по-средата и изсипваме зехтина, маята, солта и оцета - той ще предаде еластичност на тестото и ще го направи по-пухкаво. Добавяме и останалата топла водичка. След като разбъркаме добре тестото го омесваме на плота, възможно е да е нужно да се добави още малко брашно докато се меси, но целта е тестото леко да лепне, да не става много твърдо. След това връщаме тестото в купата, завиваме с памучна кърпа и оставяме да втаса за около час. В стаята е добре температурата да е висока.

След като втаса, омесваме питката още веднъж, от нея откъсваме едно парче тесто за фигурките и я слагаме в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Включваме фурната на 180 градуса. Тестото за фигурките дозамесваме с още малко брашно, за да стане по-твърдо. С помощта на точилка го разстиламе и изрязваме характерната риба и кръст. Оставяме да втаса за още 20-30 минути и печем в предварително загрятата фурна до готовност (около 45 минути). Малко преди да е готова, намазваме със зехтин питата (без фигурките) - за да се отличават по-добре.

Пикантна рибена чорба на баба

Необходими продукти: риба - около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба, лук - 1 купичка нарязан на дребно, моркови - 1 купичка нарязани на дребно, чушки - към общата купичка с морковите, домати - 1 купичка настъргани или от консерва, картофи - 1 купичка нарязани на дребни кубчета 250- 300 грама, олио, девесил - 1 голяма връзка пресен, магданоз - 1 голяма връзка пресен, черен пипер - прясно смлян, мащерка - 2 - 3 клончета суха, естрагон - няколко листенца, люти чушки - смляна суха, лимонов сок, сол

Начин на приготвяне: Рибата сварете в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, сте я посолили малко и сте я наръсили с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варите около 5 мин.Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, сложете лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите.Готвите до пълна готовност на зеленчуците. В края добавяте парченцата риба.Нарязаните на ситно магданоз, девесил, естрагон, мащерка и черен пипер добавяте, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.

Пълнен шаран

Необходими продукти:  шаран - 1 голям, 2.5 кг, лимони - 2 лимона, сол - на вкус, орехи - 1 ч.ч. счукани, лук - 5 големи глави, черен пипер, олио

Начин на приготвяне: Почистваме шарана, правим прорез и измиваме обилно с вода. Нарязваме единия лимон на колелца и слагаме по парченце на мястото на изчистените хриле, в корема изстискваме и отвън по повърхността на рибата.Оставяме рибата да престои с лимона в хладилник 2 часа. Изпичаме орехите във фурна предварително и счукваме на едро. Нарязваме лука на ситно.Сгорещяваме олиото и прибавяме лука. Пържим, докато добие златист цвят. Към него прибавяме счуканите орехи и продължаваме да пържим и бъркаме непрекъснато.Сипваме 1/2 чаена чаша вода. Овкусяваме със сол и черен пипер. Варим, докато получим еднородна смес.Смъкваме от огъня и оставяме да се охлади. Вземаме рибата и отново измиваме обилно с вода. Нарязваме вторият лимон и изстискваме отвътре и отвън, посоляваме.Пълним шарана със сместа. Зашиваме със здрав конец рибата (по възможност червен) и поставяме в намазана с олио тава за печене. Отгоре поръсваме със счукани орехи или слагаме от сместа.Наливаме 1/2 чаена чашка вода. Печем до зачервяване на рибата (без обръщане). Прехвърляме внимателно печения шаран в рибно блюдо и украсяваме с лимон и печени орехи ястието.

Ципура с билково масло

Необходими продукти: 3 броя риби Ципура, сол, черен пипер , За билковото масло: , 50 г масло , няколко стръка копър, 1 скилидка чесън , половин чили чушка - по желание

Начин на приготвяне: Загрейте добре тигана. С помощта на остър нож направете няколко разреза върху рибата. Овкусете я със сол и черен пипер. След това я сложете за няколко секунди в тигана, за да се запечата добре и от двете страни.Прехвърлете ципурата в тавичка, сложете една бучка масло върху нея и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути. Сервирайте със свежа салата от зеленчуци или гарнитура по ваш избор.

Забележка: Пригответе маслото като сложите всички съставки в кухненски блендер и ги смелите до получаване на хомогенна смес.

 

Рулца от бяла риба

Необходими продукти: 500-600г филе от бяла риба, 100г маслини (без костилки), 1ч.ч. готварска сметана, 4-5с.л. доматено пюре, 150г кашкавал, 1 лимон, подправки (сол, черен пипер)

Начин на приготвяне: Филетата се овкусяват с подправките и сока от лимона. В края на всяко филе се поставя резен кашкавал и малко нарязани на ситно маслини. Рибата се навива на руло и се забожда с клечка за зъби, за да не излиза плънката. Рулата се прехвърлят в предварително намазнена тава. Покриват се със сос от сметаната и доматеното пюре. Рибата се готви в загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай