4 начина да приготвите сочно и крехко свинско

Ето няколко съвета които биха превърнали всяко едно голямо парче месо в съвършено печено

4 начина да приготвите сочно и крехко свинско | StandartNews.com
  • Бавното готвене на месо набира все повече привърженици през последните години.
  • Ето няколко съвета които биха превърнали всяко едно голямо парче месо в съвършено печено.
  • 1. Дайте му поне 1-2 часа да отпочине на стайна температура преди да пристъпите към печенето.

    2. Не трябва да пестите от подправките, дори това да са само сол и пипер. А за да сте сигурни, че те ще достигнат до вътрешността на месото, а не само на повърхността, подправете го деня преди да пристъпите към приготвяне.

    3. За да постигнете златист цвят и сочна текстура, трябва висок градус. Но същевременно, повечето по-големи парчета месо искат по-дълго печене при по-нисък градус. Затова е най-добре месото за се пече за 2-3 часа (според килограмите до 4-5 часа) на 150 градуса и най-накрая да се засили температурата на 220 градуса за около 15-20 минути.

    4. Най-вероятно знаете, че не трябва да пристъпвате към рязане на месото веднага след като го извадите от фурната, защото ще загубите ценните сокове и ще компрометирате вкуса. Ако за пържолата няколко минути са предостатъчни, големите парчета искат доста повече време - няма да сбъркате, ако оставите месото минимум 20-30 минути.

    Свински врат със сладки картофи

    Необходими продукти: свински врат - 1.5 кг /цяло парче/, сол, чесън - 3 скилидки, горчица - 2 с.л., мед - 1 с.л., соев сос - 1 с.л., зехтин - 2 с.л, черен пипер - 1 к.л. смлян, мащерка - 1 к.л. сушена, риган - 1 к.л. сушен, пушен червен пипер - 1 к.л., салвия - 3 листенца, розмарин - 3 клонки, червено вино - 100 мл, батати - 3 бр., червен лук - 2 глави

    Начин на приготвяне: Свинският врат се подсушава и поръсва със сол. В месото се правят малки прорези и в него се набождат филийки нарязан чесън.В купа се смесват горчицата, медът, соевият сос, зехтинът и подправките. Всичко се разбърква на гъста каша, с която се обтрива месото. Покрива се със стреч фолио и се слага да се маринова за 12 часа в хладилника.Най-добре е да се маринова от вечерта и да престои така цяла нощ.Маринованото месо се слага в тавичка. Отгоре се полива с останалата марината, ако има такава. В тавичката се слагат клончета розмарин и мащерка. Налива се виното и тавичката се се покрива с алуминиево фолио.Пече се във фурна на 160 градуса около 3 часа. След това се маха фолиото и около месото се нареждат почистените, овкусени със сол и черен пипер нарязани батати и червен лук.Ястието се допича, докато печеното свинско получи хрупкава коричка, а сладките картофи омекнат.

     

    Крехко джоланче на фурна

    Необходими продукти: свински джолан - 1 бр., сол - 2 щипки, червен пипер - 1 ч.л., черен пипер - 2 щипки млян, кимион - 2 щипки млян, розмарин - 2 щипки сушен, олио - 3 с.л., вода - 4 ч.ч., картофи - 4 бр., моркови - 2 бр., чесън - 4 скилидки

    Начин на приготвяне: В купичка смесваме подправките и олиото и с тази смес намазваме навсякъде свинския джолан.Покриваме го с фолио и го прибираме в хладилника за една нощ.Поставяме овкусения джолан в глинен съд и наливаме вътре водата.Добавяме цели обелените скилидки чесън и нарязаните на едро моркови.Затваряме капака на съда.Включваме фурната на 150 рC и поставяме вътре глинения съд с джолана.Печем 4 часа, без да отваряме съда.Обелваме картофите, нарязваме ги на едро и ги добавяме към джолана.Печем още 35 минути.

     

    Шпиковани пържоли с гъбен сос

    Необходими продукти: свински пържоли - 6 бр., чесън - 4 скилидки, сол, черен пипер - 1/2 ч.л., краве масло - 50 г, олио - 2 с.л., лук - 1 глава, гъби - 300 г, брашно - 1 с.л., бяло вино - 100 мл, гъбен бульон - 200 мл, магданоз

    Начин на приготвяне: Пържолите от свински врат или др. се начукват леко и във всяка една се правят прорези. В прорезите се натиква по парченце от предварително нарязаният чесън. Месото се поръсва със сол и смлян четен пипер и се оставя така, за да се овкуси. В тиган се загряват кравето масло и олиото. В тях се запържват за кратко пържолите от двете страни. Изваждат се и се прехвърлят в тавичка. На тяхно място в сгорещената мазнина се поставя първо нарязаната на ситно глава лук, а след това към нея се добавят нарязаните на филийки гъби. След като леко покафенеят, се налива бялото вино. Гъбите се разбъркват на няколко пъти, след което се поръсват с малко брашно. Отново се разбърква всичко. Сосът се разрежда с гъбен бульон, овкусява се със сол, смлян черен пипер и се оставя да се готви около 10 минути. Излива се върху пържолите и ястието отива във фурната. Шпикованите пържоли се пекат на 200 рC за около 45 минути. Сервират се шпиковани пържоли с гъбен сос поръсени с нарязан на ситно пресен магданоз.

     

    Мариновани ребра с мед

    Необходими продукти: 2 кг свински ребра, 4 с.л. мед, 4 с.л. доматено пюре, 4 с.л. соев сос, 2 с. л. балсамов оцет, 1 с.л горчица, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. черен пипер, 2 с.л. олио, черен пипер, сол

    Начин на приготвяне: Медът (4 с.л.) се разбива с доматеното пюре (4 с.л.), соевият сос (4 с.л.), пресованият чесън (4 скилидки), солта и пиперът (1 ч.л.).Ребрата (2 кг) се намазват с маринатата и се завиват в алуминиево фолио. Слагат се в хладилника да се мариноват за най-малко 1 час.Ребрата се пекат около 40 минути на грил, върху който е постлано алуминиево фолио, намазано с олио (2 с.л.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай